Generator voor de hele straat in Oleksandrivka

In Cherson gingen de mensen eind 2022 de straat op om de herovering van de stad door het Oekraïense leger te vieren. Maar al snel na de bevrijding Cherson en andere delen van de provincie, bleek de ravage enorm. Er zijn doden en gewonden te betreuren. En ook de materiële schade is groot. Dat is  goed te zien in Oleksandrivka, een dorp ongeveer 35 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad.

Het stroomnetwerk is zwaar beschadigd

Oleksandrivkais een van de zwaarst getroffen dorpen in de omgeving. Ramen zijn gesprongen of kapotgeschoten, daken verruïneerd. Ook het stroomnetwerk is zwaar beschadigd. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven, werk en de hulpverlening. Stroom gaat verder dan de elektriciteit thuis; telkens als de stroom uitvalt heeft dat grote impact. Op het mobiele netwerk, de watervoorziening en de warmte. Het bemoeilijkt de hulpverlening, maar geeft ook veel stress bij de bevolking want Oleksandrivkais ligt in een gebied waar de veiligheid nog niet is gegarandeerd.

Generator voor één straat

Met hulp van PAX heeft een van de lokale partners een generator gekocht en naar Oleksandrivka gebracht. De generator voorziet de inwoners van één straat nu van stroom. Een van de inwoners van de straat, Vasyl Mykytovytsj, vertelt: ‘we zijn onze vrienden in Nederland heel dankbaar voor deze generator. Mensen uit de hele straat komen hierheen om hun telefoons, accu’s en powerbanken op te laden’.

De generator biedt voorlopig een stabiele basis voor stroom en stelt de bewoners in staat in contact te kunnen te blijven met familie en vrienden die verder weg wonen.

Schade monitoren

PAX biedt van hulp aan bewoners en religieuze gemeenschappen met hulp van en probeert al sinds de Russische inval schade te monitoren. Op dit gebied hebben we veel data verzameld.  De omvang van schade door het gebruik van explosieve wapens is zodanig dat we besloten ons te concentreren op schade aan en risico’s voor het milieu, energie-infrastructuur, olie-installaties, chemische industrie en landbouw. We werken samen met andere organisaties en de Verenigde Naties om efficiënter data te verzamelen en analyses te delen. Het Verenigde Naties Milieu Programma gebruikt deze database al voor het identificeren van mogelijke hotspots zodat experts veldonderzoek kunnen doen naar de omvang en impact van de vervuiling. In november publiceerde PAX een onderzoek waarin 213 Russische aanvallen op de energie infrastructuur zijn gedocumenteerd. In 63 geverifieerde gevallen ging het om energiecentrales. Deze aanvallen brengen – gecombineerd met de winterkou – de gezondheid van veel Oekraïners in gevaar voor de korte en lange termijn. Daarnaast zijn er enorme consequenties voor het milieu. Het rapport kun je hier lezen

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.