Wetenschappers en bedrijven beloven nooit killer robots te ontwikkelen

Beeld: Foto QinetiQ / CC BY-NC-ND 2.0 / https://www.flickr.com/photos/qinetiq/4789729740

18 juli 2018

“De beslissing om een mens te doden moet nooit genomen worden door een machine”, dat zeggen 2300 wetenschappers en 140 tech-bedrijven. Zij beloven om nooit mee te doen aan de ontwikkeling, productie, handel of het gebruik van dodelijke autonome wapens, ofwel killer robots. “Een waarschuwing die we uiterst serieus moeten nemen”, aldus Daan Kayser, die het killer robots programma bij PAX leidt.

Deze belofte werd vandaag gelanceerd bij de IJCAI conferentie in Stockholm, een van de belangrijkste artifici√ęle intelligentie conferenties. Onder de ondertekenaars¬†zijn Google DeepMind en diens mede-oprichters, Elon Musk (Tesla, Space-X), professor Stuart Russell (UC Berkeley), de European Association for Artificial Intelligence en University College London.

Belangrijk signaal
“Dit is een belangrijk signaal”, stelt¬†Kayser.¬†“In 2015 en 2017 zagen we ook al oproepen van wetenschappers en tech-bedrijven die waarschuwden voor deze wapens. Zij riepen toen de Verenigde Naties op om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Het is goed dat wetenschappers en bedrijven nu zelf kijken hoe zij deze ontwikkeling tegen kunnen houden.”

In augustus 2017 riepen ruim honderd¬†CEO’s van roboticabedrijven de VN op om een manier te vinden om ons te beschermen tegen de gevaren van volledig autonome wapens. Dit volgde op een vergelijkbare oproep in 2015 van¬†duizenden experts in¬†kunstmatige intelligentie en robotica experts. “Het gebeurt niet vaak dat wetenschappers en bedrijven oproepen tot beperkingen in hun eigen vakgebied. Het is dan ook een waarschuwing die we uiterst serieus moeten nemen’, zegt Kayser.

VN
Het onderwerp staat sinds 2014 op de agenda van de VN, waar men bespreekt hoe om te gaan met autonome wapens. Omdat diplomatieke processen vaak traag verlopen, is steun uit de branche van groot belang om te voorkomen dat dergelijke killer robots ooit realiteit worden.

Eind augustus praat de VN weer een hele week over dit onderwerp in Genève; PAX en de internationale Campaign to Stop Killer Robots zijn daarbij aanwezig.

Lees ook Verbod op killer robots een stap dichterbij

Lees ook Belgi√ę voorop in verbod killer robots

Lees meer over killer robots en waarom ze verboden moeten worden.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.