Vredesorganisatie PAX krijgt ‘Al-Moumin Award for Thought Leadership in Environmental Peacebuilding’

Beeld: Oil fire in Qayyarah, in Mosul District, Iraq, 9 November 2016 wikicommons

20 juni 2023

Het Environment, Peace and Security programma van PAX onderzoekt de impact van huidige conflicten op de leefomgeving en werkt aan oplossingen met als doel burgers te beschermen tegen conflictvervuiling. Voor dit werk heeft PAX samen met Conflict and Environment Observatory (CEOBS) de achtste Al-Moumin Award toegekend gekregen.  

De Al Moumin award is vernoemd naar Dr. Mikshat Al –Moumin,  de eerste Irakese Minister voor Milieu en een mensenrechten en milieuadvocaat ter ere van haar nalatenschap. Volgens Environmental Peacebuilding Association (enPAx), een leidende organisatie met juridische experts, veldwerkers, onderzoekers en beleidsmakers, die deze prijs uitreikt, nemen PAX en CEOBS het voortouw “bij het creëren en verspreiden van kennis over de milieueffecten van politiek geweld – en in het bijzonder bij het opbouwen van datagedreven bewijs die de raakvlakken tussen conflicten, ecosystemen en gemeenschappen kwantificeert en documenteert.” 

De gevolgen van oorlog op de leefomgeving en klimaat

Het Environment, Peace and Security programma van PAX brengt conflictvervuiling en bredere gevolgen van oorlog op de leefomgeving en klimaat in kaart. Deze impact, ook wel het ‘stille slachtoffer van gewapend conflict’ genoemd, is de laatste jaren een prominentere rol gaan spelen in conflictanalyse en internationale beleidsdiscussies.  Sinds 2015 werkt PAX middels innovatieve open-bronnen onderzoeks- en satelliet analyse aan het documenteren van de milieu dimensies van conflict en de gevolgen voor gezondheid en welzijn van burgers.  

Met deze documentatie, bijvoorbeeld van olievervuiling van gebombardeerde raffinaderijen in Irak, toenemende ontbossing in Syrië en chemische risico’s van hevig gevechten in industrie gebieden in Oekraïne. Deze onderzoeksmethodologie is sindsdien ook de andere organisaties overgenomen en wordt actief gebruik om meer zichtbaarheid te geven aan conflict-gerelateerde milieuschade. Dit heeft al tot concrete resultaten geleid zoals VN-resoluties en geld voor het opruimen van conflict-vervuiling, en daarmee aan het beschermen van burgers.  Wim Zwijnenburg, projectleider in het Environment, Peace and Security programma: “Wij zijn zeer vereerd met de Al-Moumin Award, juist omdat het werk van PAX  op conflictvervuiling dertien jaar geleden begon in Irak, en het thema sindsdien een prominente rol gekregen heeft in internationale discussies over vrede, veiligheid en bescherming van burgers en hun leefomgeving. Wij dragen deze prijs daarom ook op aan al onze partners in conflictgebieden zonder wiens steun en inzicht wij ons onderzoek niet hebben kunnen doen, en die dagelijks onder moeilijke omstandigheden hun werk doen”.  

De achtste Al-Moumin Distinguished Lecture on Environmental Peacebuilding zal worden gepresenteerd tijdens een speciaal evenement over “Analyzing the Environmental Impacts of Political Violence: Challenges and Opportunities for Data Technologies”, dat wordt georganiseerd door EnPAx op 19 september 2023, 13:00 uur UTC. Het evenement omvat presentaties van CEOBS en PAX, evenals reflecties en interventies van verschillende experts en wetenschappers. Naast een online livestream zullen lokale netwerken over de hele wereld als onderdeel van de dag persoonlijk gerelateerde nevenevenementen organiseren. In 2017 ontving PAX ook de UNEP/OCHA Green Star Award voor hun werk rondom conflict, milieu en humanitaire hulpverlening.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief