Vrede in Syrië: een onmogelijke opdracht?

9 mei 2013

Vrede in Syrië: een onmogelijke opdracht? is de vrucht van intense samenwerking tussen Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen rond Syrië. Brigitte Herremans, beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi, beschrijft in dit nieuwe Koerierdossier de opgang en de actuele context van het conflict. Zij heeft ook een tijdlijn uitgeschreven. Een aantal kaderteksten doen de achtergronden van het conflict beter begrijpen.

De vreedzame opstand in Syrië is uitgedraaid op een nachtmerrie. Een land met een zo lange geschiedenis, een zo rijke cultuur en een zo gastvrije bevolking wordt op dit ogenblik kapot gemaakt. Sinds de eerste geweldloze manifestaties en het eerste bloedig neerslaan van deze protesten is het land afgegleden in een eindeloos opbod van geweld en tegengeweld. Niemand kan onbewogen blijven bij de beelden die we sinds maanden zien. Beelden van ontreddering, vernieling en doodslag.

Als de internationale gemeenschap haar plicht om weerloze burgers tegen blinde agressie te beschermen, ernstig neemt, had ze sneller moeten ingrijpen. Zo had ze al in de eerste weken na de extreme repressie van de opstand een internationaal bemiddelaar kunnen sturen. De Veiligheidsraad stuurde speciaal gezant Kofi Annan echter pas één jaar later naar het terrein. Toen had het ongebreidelde geweld van het regime al een militarisering van de protestbeweging uitgelokt. De internationale verdeeldheid en de rol van externe actoren in het conflict blokkeerden een diplomatieke oplossing en werkten de escalatie van geweld mee in de hand.

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen hebben sinds de eerste dag van het geweldloos verzet aandacht gevraagd voor de rechtmatige verzuchtingen van de protestbeweging. Ook al was er een relatieve rust in het land, waarbij soennieten, christenen en alawieten vrij vreedzaam samenleefden, toch trad het regime veel basisrechten met de voeten: vrijheid van meningsuiting, verbod op foltering, enz. Er moest een diepgaande ommekeer komen die een betere toekomst zou garanderen.

Herremans schenkt in dit dossier ook aandacht aan de inzet van de duizenden Syrische burgeractivisten die blijven opkomen voor hun medemens en de wonden van slachtoffers proberen te verzorgen en te helen.

Download de pdf-versie

Het dossier maakt deel uit van het volledige lidmaatschap van Pax Christi Vlaanderen.
Losse nummers kosten €2.
Bestellen via 03/225 10 00 of op vredeswinkel@paxchristi.be

Je kan Brigitte volgen op Twitter via @Briherremans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief