Uitholling mensenrechten en internationale samenwerking ernstig en zorgelijk

Beeld: Koen van Weel/ANP

16 mei 2024

Vandaag presenteerden PVV, VVD, NSC en BBB hun ‘hoofdlijnenakkoord’. PAX vindt de uitholling van mensenrechten en internationale samenwerking een ernstige en zorgelijke ontwikkeling.

In de nacht van 15 op 16 mei werd het hoofdlijnenakkoord van de te vormen nieuwe regering gepubliceerd. Hiermee werd duidelijk dat de betrokken partijen flink wil bezuinigen op steun aan de mensen en gebieden in de meest kwetsbare situaties wereldwijd. Zo wordt er vanaf 2027 maar liefst 2,4 miljard bezuinigd op het ontwikkelingsbudget. Dit heeft grote gevolgen voor de inzet op rechtvaardige en duurzame ontwikkeling wereldwijd.

“Met dit akkoord gaat Nederland zich in Europa en de rest van de wereld isoleren”, zegt Rolien Sasse, directeur van PAX. “Hiermee wordt onze veiligheid en vrede op het spel gezet. Nederland is een open samenleving die afhankelijk is van internationale samenwerking. De grote uitdagingen van deze tijd zijn mondiaal en los je niet op met een hek om Europa. Nederland moet investeren in vrede, door nieuwe allianties, internationale samenwerking, diplomatie en een versterking van de binnenlandse rechtsstaat en de internationale rechtsorde. PAX zal zich hiervoor onvermoeibaar blijven inzetten.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief