Thema van de Vredesweek 2021 is ‘inclusief samenleven’

Beeld: Steven Snoep

23 augustus 2021

Iedereen kent wel het gevoel er even niet bij te horen en te worden uitgesloten. Sommigen ervaren dat ze stelselmatig niet gehoord worden en dat ze geen onderdeel uitmaken van een groter geheel. Deze uitsluiting ligt diep verankerd in onze maatschappij. Er is pas sprake van vrede als er recht wordt gedaan aan iedereen. Voor 2021 kiest PAX ‘inclusief samenleven’ als thema van de Vredesweek.

De Amerikaanse dichteres Amanda Gorman dicht vanuit het perspectief van een zwarte jonge vrouw, waarin velen zich herkennen. Where can we find light in this never-ending shade?  Deze oneindige schaduwen vallen ook over gezinnen die al jaren in armoedige vluchtelingenkampen zitten. Donker is het voor mensen die keer op keer worden afgewezen voor een baan vanwege hun afkomst.

Kinderen zijn op school nog steeds de dupe van hardnekkige sociale en klasseverschillen. Het PAX-programma ‘Het verhaal van mijn vlucht’ zag vluchtelingen groeien in hun professionele vaardigheden en zelfs de Nederlandse nationaliteit krijgen, maar blijven ‘de vluchteling’, hoe graag ze dat etiket ook achter zich zouden willen laten. In de steden neemt het aantal mensen dat van de voedselbank gebruik moet maken toe. Ook hier zitten mensen die zich niet gehoord voelen en een gebrek aan perspectief ervaren. Al deze vormen van uitsluiting zetten de samenleving onder druk.

Wat doe jij in Vredesnaam?

De vraag is niet meer óf er uitsluiting in onze samenleving is, maar of we het herkennen hoe mensen worden buitengesloten en hoe we hierbij zelf betrokken zijn. Met elkaar kunnen we aankaarten waar exclusie plaatsvindt en hoe mensen systematisch worden buitengesloten. Samen met jou wil PAX zich inzetten voor vrijheid, waarheid, recht zodat alle mensen in liefde kunnen samenleven. Als we elkaar opzoeken, elkaar weten te vinden, elkaar het woord geven, naar elkaar luisteren en samenwerken, ligt er een kleurrijke toekomst voor ons.

Lees meer over het thema van de Vredesweek.

Actieweek voor vrede

Tijdens de nationale Vredesweek, van 18 t/m 26 september 2021, laten we samen met duizenden mensen zien dat het ook anders kan. Samen met scholen en studieverenigingen, kerken en moskeeën, boekhandels, bibliotheken en gemeenten zetten we vrede op de kaart. In het hele land worden er honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van maaltijden tot masterclasses, van vieringen tot debatten. Honderden verschillende lokale activiteiten komen samen in één nationale Vredesweek. Samen maken we een krachtig geluid. 

Wil je weten wat er bij jou in de buurt, of online, te doen is, kijk dan in de agenda op vredesweek.nl.

Utrechtse Vredesweeklezing

Met de Utrechtse Vredesweeklezing geven we op 18 september vanuit de Domkerk het startsein voor de Vredesweek 2021. Burgemeester Sharon Dijksma, spoken wordartiest Zaïre Krieger en pastor voor ongedocumenteerden Marieke Sillevis Smitt spreken over het thema ‘inclusieve samenleving’.

PAX Power to the People

PAX organiseert ook in deze Vredesweek weer PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met onder anderen Abdelkader Benali, Roza Qaidi, Natascha van Weezel en Extinction Rebellion onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam. We hebben interessante sprekers en mooie optredens voor je geregeld. Bekijk het programma op PAX Power to the People.

Praat mee, denk mee, doe mee!

Volg ons voor updates over het programma van de Vredesweek op Facebook, Twitter en Instagram, of abonneer je op de nieuwsbrief. Wil je weten wat er bij jou in de buurt, of online, te doen is, kijk dan in de agenda op vredesweek.nl.

 

Klik hier voor een impressie van de Vredesweek in 2020.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.