PAX Power to the People

Logo
Logo
Logo

Live online event met muziek, poëzie, theater, interview en performance

Syrië, een roep om vrijheid en rechtvaardigheid

Een programma over revolutie en verzet. Over hoop, vrijheid, en het behouden van je menselijke waardigheid. 

Donderdag 20 mei 2021, 20.00 - 21.15 uur Tivoli Vredenburg, Utrecht

Je kunt hier terugkijken naar het programma.

 

Foto Eyad al Jarod

Tien jaar geleden hadden Syrische burgers de moed,  geïnspireerd door de protesten in omliggende landen, om de straat op te gaan en zich uit te spreken tegen de dictatuur van president Assad. Deze roep om vrijheid, onderdeel van de Arabische Lente, werd met bruut geweld beantwoord. Wat volgde werd een van de meest gewelddadige conflicten van deze eeuw. Meer dan 500.000 Syriërs kwamen om het leven en 13 miljoen Syrische burgers hebben hun huis en hun thuis, moeten ontvluchten.

Vandaag de dag is er in de Nederlandse media weinig aandacht voor de situatie van het land. De revolutie wordt gemakshalve failliet verklaart en volgens sommige politici is het land weer veilig genoeg voor Syrische vluchtelingen om terug te keren. 

Tijdens deze caleidoscopische vertelling met muziek, poëzie, theater, interview en performance vertellen Syriërs het verhaal van de revolutie en de oorlog die daarop volgde. Verklaren zij de revolutie ook als verloren? En op wat voor manier zien zij nu nog mogelijkheden om te strijden voor vrijheid en gerechtigheid? 

Een programma over revolutie en verzet. Over hoop, vrijheid, en het behouden van je menselijke waardigheid. 

Met o.a. dichters Bakr al Jaber en Daad Kajo, beeldend kunstenaar Omar Imam, muzikant Java Manla en activisten Akram Saud en Lubna al-Kanawati.

Presentatie Sahar Shirzad.

Mirthe Frese is de programmamaker.

Houd deze pagina in de gaten voor meer info over het programma én de link naar de livestream!

De foto ‘I have a dream' is gemaakt door de Syrische fotograaf en filmmaker Eyad al Jarod. Het beeld komt uit zijn film Lovers' Notebooks. Met graffiti op de muren geeft de bevolking van het plaatsje Saraqeb in Syrië uiting aan de aanhoudende ellende in het land en de veranderingen sinds de revolutie. De muren vormen de basis van het bestaan; zij beschermen tegen geweld van buiten. Daarnaast zijn ze de dragers van de namen van martelaren, van uitspraken die dagelijks op straat klinken, van de poëzie van dichters, revolutionaire slogans en andere graffiti.

Sprekers

desc

Sahar Shirzad

Sahar Shirzad (1991) is gespecialiseerd in mensenrechten en programmamaker van beroep. Als oprichter van de Refugee Millennials creëerde zij een platform voor voormalig vluchtelingen die meer dan 20 jaar in Nederland wonen. Door middel van persoonlijke verhalen zet zij medemenselijkheid centraal bij polariserende onderwerpen zoals het falende vluchtelingenbeleid. Momenteel ontwikkelt zij programma’s voor het Wereldmuseum en zet zich activistisch in voor de vluchtelingen in binnen- en buitenland.

desc

Bakr al Jaber

Dichter Bakr al Jaber (Damascus, 1993) woont in Den Haag. In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen schoonheid, oorlog en de dualiteit van het zijn. Hij gebruikt zijn poëzie als een brug tussen de waarden van zijn geboorteland en de complexiteit van de westerse samenleving. Terwijl hij sterk wordt beïnvloed door de Arabische poëzie en schrijfstijl, is zijn werk verre van traditioneel. 

desc

Omar Imam

Omar Imam (Damascus, 1979) is beeldend kunstenaar en woont in Amsterdam. Hij deed zijn MA aan de Rijksakademie. In zijn beeldhouwwerk, korte films en fotografie heeft Omar een conceptuele en vaak ook ironische benadering ten aanzien van de oorzaken en gevolgen van de oorlog. Zijn fotoproject Live, Love, Refugee is in 16 landen tentoongesteld. Omar wordt vertegenwoordigd door de Catherine Edelman Gallery.

desc

Daad Kajo

Daad Kajo (Syrië, 1973) is schrijver, dichter en scenarioschrijver. Ze groeide op het platteland in het noordoosten van Syrië en kwam in 1999 naar Nederland. Ze schreef verschillende opiniestukken voor onder andere NRC en Trouw en was tijdens de eerste jaren van de Syrische oorlog regelmatig te gast als Syrië-deskundige bij Radio 1, NPO en NOS Nieuwsuur.

desc

Jawa Manla

Jawa Manla (Aleppo, 1996) is muzikant. Sinds haar elfde speelt ze de Ud. Jawa studeerde aan verschillende gerenommeerde instituten in Damascus, Caïro en Istanbul. Sinds 2015 woont ze in Nederland waar ze studeert aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Jawa trad eerder op in Koninklijk Concertgebouw, tijdens het Grachtenfestival en bij VPRO's Vrije Geluiden. Samen met haar zus Shaza Manla en percussionist Modar Salama vormt ze het trio Qasyoun.

desc

Akram Saud

Akram Saud (Deir Ezzore, 1990) is activist. In 2011 nam hij deel aan de studentenprotesten in Aleppo en werkte hij voor verschillende NGO’s in Oost-Aleppo.  Sinds vijf jaar woont Akram in Nederland. In de Nederlandse media spreekt hij zich regelmatig uit over de positie van Syriërs in Nederland en de actuele situatie in Syrië.  Momenteel studeert hij bouwkunde.

desc

Lubna Al-Kanawati

Lubna Al-Kanawati is grafisch ontwerper en activiste voor vrouwenrechten. Lubna nam deel vanaf de eerste dagen aan de demonstraties tegen de dictatuur van Assad. Toen ze de achteruitgang van de omstandigheden voor vrouwen tijdens de oorlog zag, raakte ze betrokken bij projecten voor empowerment van Syrische vrouwen en sloot ze zich aan bij Women Now for Development, eerst als lokale directeur en vervolgens als programmamanager in Gaziantep, Turkije. Ze coördineert de projecten van de organisatie in Syrië en richt zich op de ontwikkeling van de deelname van vrouwen aan de lokale besluitvorming.

desc

Rouba Choufi

Rouba Choufi zit in het bestuur van het Syrian Women’s Network, daarnaast werkte ze mee aan het PAX project Verhaal van mijn vlucht waarmee ze verschillende middelbare scholen bezocht. Rouba nam in 2011 deel aan de vreedzame protesten tegen het Assad regime in Damascus. Daarnaast was ze ook actief betrokken bij de studentenprotesten in Sweida. In 2014 vluchtte ze naar Turkije waar ze voor verschillende NGO’s werkte.

PAX Power to the People wordt mede mogelijk gemaakt door:

vfonds 
(Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg)
 

 

 

 

gemeente Utrecht

 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info