PAX Power to the People

PAX organiseert in de Vredesweek (18 t/m 26 september) de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Samen met onder anderen Abdelkader Benali, Roza Qaidi, Natascha van Weezel, Bas Eickhout en Extinction Rebellion onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam. We hebben interessante sprekers en mooie optredens voor je geregeld.

Praat mee, denk mee, doe mee!

PAX Power to the People after movie

Programma

Chaja Merk

Making Peace with Nature

Hoe leidt klimaatverandering tot conflict?

Klimaatverandering leidt tot grote veranderingen in onze leefomgeving. Steeds extremere weersomstandigheden leiden overal ter wereld tot problemen. Van de heftige regenval in het noordelijk halfrond, tot intense hitte en droogte in het zuiden. Wat betekent dit voor de toegang tot grondstoffen, zoals water en producten zoals graan en rijst? En voor de manier waarop mensen samenleven? Immers, waar schaarste is, ontstaat conflict…

In dit programma onderzoeken we het verband tussen klimaatverandering en internationale veiligheid. Louise van Schaik (Clingendael/Planetary Security Initiative) legt uit met welke veiligheidsrisico’s we te maken hebben, wat de invloed van klimaatverandering is op migratie en welke stappen beleidsmakers kunnen zetten om de risico’s te beperken. Veteraan Niels Roelen deelt zijn eigen ervaringen tijdens zijn uitzending naar Afghanistan. Hoe beïnvloedt klimaatverandering het leven van de Afghanen en het werk van de internationale missie? Activist Chaja Merk (Extinction Rebellion) [foto] vertelt welke acties we zélf kunnen doen om de schade voor de planeet te beperken. Bas Eickhout (Europarlementariër voor GroenLinks) praat je bij over ontwikkelingen in de Europese politiek. Schrijver Marjolijn van Heemstra sluit af met een poëtische overpeinzing over onze relatie met de aarde. Moderator is Marie Maessen.

Datum: 22 sptember
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Door: PAX en TivoliVredenburg
Locatie: TivoliVredenburg

Kijk het programma terug op Vimeo

Sabine Meulenbeld

The Revolution is Female

Hoe stoppen we het geweld tegen vrouwen?

Geweld tegen vrouwen vindt overal ter wereld plaats. Ook in Nederland geeft bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) aan sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Hoewel het geweld universeel is, zijn de gevolgen en de aanpak ervan sterk afhankelijk van de context. Factoren als economische positie, religieuze context en culturele achtergrond bepalen mede de slagkracht van slachtoffers. Wat maakt dat, alle feministische golven ten spijt, dit geweld nog steeds zo’n groot probleem is? En hoe kunnen we slachtoffers het beste ondersteunen?

In dit programma hoor je verschillende perspectieven op dit complexe thema. Rosa Qaidi (activist voor Yezedivrouwen) vertelt hoe oorlogsgeweld in het bijzonder Yezedi vrouwen in Irak raakt. Therapeut Sabine Meulenbeld [foto] geeft ons inzicht in de belevingswereld van slachtoffers. Met Justine van de Beek (voormalig VN Youth Representive en campaigner) en Ilse Wermink (PAX Gender team) bespreken we (internationaal) beleid tegen dit geweld en welke strategieën er zijn dit geweld een halt toe te roepen. Moderator is Lisa Peters.

Met een performance van danseres Amira Al Rawi en een persoonlijke voordracht van auteur Tessel ter Zweege

Datum: 19 september
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Door: PAX en TivoliVredenburg
Locatie: TivoliVredenburg

Kijk het programma terug op Vimeo

Abdelkader Benali

Conflict as opportunity

Abdelkader Benali en Natascha van Weezel over polarisatie

Social justice warriors, klimaatontkenners, GroenLinksers, anti-vaxxers, boeren, FvD’ers: het is slechts een greep uit de groepen die anno 2021 niet meer met elkaar lijken te praten. Ook de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen schijnt slechts één ding te suggereren: Nederland polariseert. Met onderling wantrouwen, afstand en verlies van solidariteit tot gevolg. Hoe kunnen we (weer) leren praten met mensen die ver van ons afstaan? En schuilt er in deze maatschappelijke en persoonlijke conflicten ook een kans?

De schrijvers Abdelkader Benali (o.a. De Vreemdeling en Reiziger van een nieuwe tijd) [foto] en Natascha van Weezel (columnist Het Parool en auteur van o.a. Thuis bij de vijand) gaan hierover met elkaar in gesprek. Hoe analyseren zij het maatschappelijke debat, en welke tactieken passen zij zelf toe om met "de ander" in gesprek te blijven? Ufuk Kâhya (wethouder in Den Bosch en fellow bij Humanity in Action) deelt in een persoonlijk verhaal zijn eigen ervaringen in een gepolariseerde samenleving en licht toe hoe hij desondanks hoopvol blijft. Guido de Graaf Bierbrauwer (PAX) over hoe PAX in conflictgebieden strijdende partijen probeert te verzoenen. De maatschappelijk bevlogen componist Merlijn Twaalfhoven omlijst het programma met muziek. Moderator is Mirthe Frese.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met Humanity in Action Nederland. 

Datum: 19 september
Tijd: 15.00 - 16.30 uur
Door: PAX en TivoliVredenburg
Locatie: TivoliVredenburg

Kijk het programma terug op Vimeo

Jack Munayer

Israel and Palestine: Insider and outsider perspectives

Afgelopen lente waren Israël en Palestina weer volop in de aandacht. Het is een gevoelige realiteit die daar, maar ook hier, leidt tot aanhoudende polarisatie. Wat is het maatschappelijke effect van het conflict op de mensen hier? Hoe dragen internationale NGO’s bij? En hoe kan men via activisme hier daadwerkelijk iets betekenen voor mensen daar? Met o.a. Raoul Heertje, Nizar Rohana, Jack Munayer [foto],  Derk Walters en Erella Grassiani. Moderator is Mirthe Frese

Datum: 23 september
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Door: PAX
Locatie: Geertekerk

Kijk het programma terug op YouTube

Wat kun je doen tijdens de Vredesweek?

Utrechtse Vredesweeklezing

Zaterdag 18 september: de Utrechtse Vredesweeklezing 2021 in de Domkerk. Burgemeester Sharon Dijksma, spoken wordartiest Zaïre Krieger, pastor voor ongedocumenteerden Marieke Sillevis Smitt en PAX-directeur Anna Timmerman spreken over het thema van deze Vredesweek: ‘inclusieve samenleving’. 

Je kunt de Vredesweeklezing terugkijken op het YouTube-kanaal van de Domkerk.

PAX College Tour

Voorafgaand aan en tijdens de nationale Vredesweek organiseert PAX een College Tour: gastcolleges van PAX-programmaleiders die de situatie in conflictgebieden als geen ander kennen.

Meer over de PAX College Tour op vredesweek.nl.

Theatervoorstelling Gevaarlijke Namen

Bezoek de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen: De genocide van Srebrenica vanuit het perspectief van de overlevenden
Tijdens de Vredesweek speelt de voorstelling in Utrecht, Rotterdam en Helmond.

Walk of Peace

Loop tijdens de Vredesweek mee met een Walk of Peace,

Meer over de Walk of Peace op vredesweek.nl.
 

Kijk wat er in jouw buurt te doen is op vredesweek.nl/agenda

 

Op al onze locaties houden wij natuurlijk de coronaregels in acht.

Partners

PAX Power to the People is een samenwerking met TivoliVredenburg, Humanity in Action en PSI en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, het Evenementenfonds Utrecht en de Europese Unie.

vfonds
Gemeente Utrecht
TivoliVredenburg
Planet Security Initiative
Europese Unie

 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen