Terugtrekking Russische troepen uit Oekraïne essentieel voor vrede

Beeld: Ministry of Defense of Ukraine

22 februari 2023

Op vrijdag 24 februari is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne grootschalig binnenviel. Miljoenen Oekraïners, met name vrouwen en kinderen zijn het land ontvlucht. Duizenden mannen en vrouwen voeren op het slagveld strijd voor het behoud van de onafhankelijkheid en voor vrijheid. Tienduizenden mensen, waaronder zeker meer dan 8.000 burgers zijn inmiddels omgekomen, waarvan 439 kinderen.   

De sleutel voor het beëindigen van deze oorlog ligt in het terugtrekken van de Russische troepen van het gehele Oekraïense grondgebied. Hiervoor is gewapende steun aan Oekraïne nodig, maar niet voldoende. Het is belangrijk te blijven zoeken naar manieren om de Russische oorlogsmachinerie te beïnvloeden, onder andere door sancties, diplomatieke druk, het tegengaan van desinformatie en van Russische propaganda.

Verzet tegen Russische agressie

Oekraïners laten grote veerkracht zien. Oekraïense maatschappelijke organisaties – waaronder onze partners – en vrijwilligers zetten zich in voor de verdediging van hun land maar ook om de schade van de oorlog te beperken. Zij dragen actief bij aan humanitaire hulp, traumaverwerking, wederopbouw en het oplossen van lokale conflicten. Er bestaat nog steeds grote eensgezindheid over de noodzaak van verzet tegen Russische agressie. En tegelijkertijd is er een levendig en divers publiek debat gaande, met een kritische blik op de eigen overheid.

“Wij steunen onze Oekraïense partners sinds 2014 bij hun inzet voor democratische vooruitgang, mensenrechten, sociale samenhang, traumaverwerking en herstel. Dit blijven wij ook gedurende de oorlog doen, dankzij de steun van onze achterban, die grote betrokkenheid toont bij de oorlog in Europa”, zegt Rolien Sasse, algemeen directeur van PAX.

Oekraïners beslissen over hun toekomst

PAX benadrukt dat er tijdens internationale discussies niet over de hoofden van Oekraïners gepraat moet worden over de oorlog, maar mét hen: met burgers, maatschappelijke organisaties en overheden. De processen van wederopbouw, humanitaire hulp, het EU-toetredingsproces, en transitional justice zullen Oekraïne helpen om de vrede te winnen.

Vredesmanifestatie op 24 februari 2023

Vredesorganisatie PAX is aanwezig bij die manifestatie, net als andere Nederlandse organisaties. Samen staan we in solidariteit met Oekraïne en Oekraïense burgers, en tegen de oorlog en het vreselijke geweld dat burgers iedere dag aangedaan wordt.

Meer lezen?

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!