Tentoonstelling genocide Srebrenica open

Beeld: De gereconstrueerde wachttoren op het terrein van het Potocari Memorial Centre. Foto © Sake Elzinga i.o.v Herinneringscentrum Kamp Westerbork

9 februari 2017

Vandaag vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling ‘Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community´ in het Potocari Memorial Centre gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van Dutch Battalion UNPROFOR (1994-1995) nabij Srebrenica.

De tentoonstelling is ontwikkeld door Herinneringscentrum Kamp Westerbork, op verzoek van het Potocari Memorial Centre en in opdracht van vredesbeweging PAX. Aan de permanente expositie werkten overlevenden en nabestaanden van de genocide mee en ook Dutchbatters.

Genocide
De geschiedenis is bekend: De enclave Srebrenica was in 1993 door de VN uitgeroepen als ‘safe area’ voor burgers. Eerst Canadese en daarna Nederlandse blauwhelmen moesten hiervoor zorgdragen. Ondanks de aanwezigheid van Dutchbat werd op 11 juli 1995 Srebrenica veroverd door het Bosnisch-Servische leger. Meer dan 8.000 Moslimmannen en -jongens werden daarna vermoord.

Verhaal
De tentoonstelling vertelt minutieus het verhaal van de genocide van Srebrenica, in chronologische volgorde. Speciale aandacht is er voor de vraag hoe de internationale gemeenschap heeft gereageerd op de dreiging van Bosnisch-Servische troepen. Foto’s, interviews op video met getuigenissen, documenten, originele stafkaarten, teksten en persoonlijke herinneringen, op een eigentijdse wijze gepresenteerd, maken duidelijk welke tragedie zich rond Srebrenica heeft afgespeeld.

Nabestaanden
Een groep nabestaanden heeft de tentoonstelling voor de opening al kunnen bezichtigen. Zo konden ze de volledig in originele staat herstelde kamer van Dutchbatcommandant Karremans zien, de communicatiekamer met radio-apparatuur, en de slaapzaal van de officieren. Ook de Dutchbatters die hebben meegewerkt aan de tentoonstelling zijn bij de opening aanwezig en hebben een voorbezichtiging gehad.

Actueel
De tentoonstelling zal naar aanleiding van nieuwe informatie, nieuwe vondsten en nieuwe inzichten aangepast worden en is daarmee geen statisch beeld van de genocide. Het is een levend document dat de boodschap uitdraagt dat een dergelijke verschrikking nooit meer mag gebeuren. Daarmee is het verhaal van de tentoonstelling ook belangrijk voor het heden. Nog steeds worden er stoffelijke overschotten van slachtoffers gevonden, staan verschillende bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar, wordt de genocide door sommigen ontkent en worden de daders als helden gezien.

Programma
De tentoonstelling maakt deel uit van een omvangrijker programma. Eén van de wachttorens op de compound van het voormalige hoofdkwartier is door PAX gereconstrueerd, er is een informatiebord geplaatst bij één van de observatieposten in de bergen (OP Foxtrot), medewerkers van het Potocari Memorial Centre en overlevenden van Srebrenica hebben meerdere werkbezoeken aan Nederland gebracht, en er is scholing gegeven aan gidsen. De Nederlandse ambassade in Sarajevo heeft dit programma gefinancierd.

Lees ook de blog In Bosnië is ‘Srebrenica’ geen verleden

Lees de speech van Miriam Struyk bij de opening van de tentoonstelling Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief