Steeds meer financiële instellingen wijzen kernwapens af  

27 juli 2023

De financiële sector neemt steeds meer afstand van kernwapens. 109 banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen wereldwijd hebben beleid aangenomen tegen investeringen in kernwapenfabrikanten, dat blijkt uit het jaarlijkse Don’t Bank on the Bomb onderzoek van vredesorganisatie PAX en de internationale campagne tegen kernwapens ICAN. Deze instellingen nemen hun verantwoordelijkheid, vaak in tegenstelling tot de regeringen van de landen waar deze instellingen gevestigd zijn.  

55 instellingen staan in de zogenaamde “Hall of Fame”. Deze instellingen hebben alomvattend beleid dat kernwapenproducenten volledig uitsluit van alle soorten investeringen en vormen hier een voorbeeld voor de rest van de financiële sector. Inmiddels staan er 14 Nederlandse instellingen in de Hall of Fame, waaronder ABP, ASR, Menzis, NIBC, de Rabobank, Triodos en de Volksbank.   

Het rapport beschrijft ook een Runners Up categorie. De instellingen die hierin staan hebben wel beleid dat investeringen in kernwapenproducenten beperkt, maar dit beleid kent één of meer tekortkomingen. Toch laten ook deze instellingen zien dat het stigma op kernwapens ook binnen de financiële sector steeds verder groeit.  

Steeds meer steun voor VN-kernwapenverbod, maar regeringen blijven achter 

Een einde aan de oorlog in Oekraïne lijkt vooralsnog niet in zicht en de kernwapendreiging blijft in de lucht hangen. Elk gebruik van een kernwapen heeft catastrofale humanitaire gevolgen. Toch blijven alle kernwapenstaten miljarden steken in het uitbreiden en moderniseren van hun nucleaire arsenalen.  

Gelukkig laten steeds meer financiële instellingen zien wél verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun rol in het verminderen van kernwapens in de wereld. Het aantal instellingen opgenomen in het Don’t Bank on the Bomb rapport is het afgelopen decennium gestaag toegenomen. Sinds het VN-kernwapenverbod (TPNW) in werking is getreden in 2021 is dat aantal nog sneller gegroeid. Vele instellingen verwijzen in hun beleid dan ook naar het verbodsverdag. Het gaat dan onder andere om instellingen uit Nederland, Australië, Noorwegen, Zweden, België, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Zij lopen daarin ver voorop op hun regeringen die tot nu toe schromen het verdrag te ondertekenen.  

Alejandra Muñoz, onderzoeker bij PAX: “De financiële sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan het groeiende stigma op kernwapens. De banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere investeerders die publiekelijk aankondigen ver weg te willen blijven van kernwapenfabrikanten geven daarmee een helder signaal af dat deze massavernietigingswapens onacceptabel zijn.’’ 

Lees het rapport Moving Away From Mass Destruction

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!