Rusland valt Oekraïne binnen – burgers zeer ongerust

Beeld: EWIPA Dirk Jan Visser

24 februari 2022

Vandaag, donderdagochtend 24 februari is Rusland buurland Oekraïne binnengevallen. Aan de oostgrens en in verschillende Oekraïense steden zijn burgers geconfronteerd met explosies. Er wordt door de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba op Twitter gesproken van een aanval op grote schaal, zoals op het vliegveld in Kyiv en op gezaghebbende gebouwen. Volgens verslaggevers ter plaatse heerst er chaos in de hoofdstad. Oekraïens president Volodymyr Zelensky riep na het binnenvallen van Russische troepen Russen op om de vrede te bewaren.  

De aanval vindt plaats na weken van toenemende dreiging. Burgers zijn ontzettend ongerust en hebben niet gevraagd om oorlog. Zoals Svitlana, waar PAX al jaren mee samenwerkt, die aangeeft: “in plaats van stressbestendigheid op mijn CV te noemen, kan ik voortaan gewoon opschrijven dat ik Oekraïense ben”. Toch is de realiteit van oorlog ernstig. Het is immers een oorlog die al acht jaar duurt. PAX is sinds 2014 actief in Oekraïne, waar zij samen met partnerorganisaties vredesprojecten organiseert. Lees meer over het project Peace Engineers.   

Nieuwe fase in conflict 
Nu is dit conflict een nieuwe fase ingegaan en is zichtbaar op een aantal vlakken. Zoals politiek, door de erkenning van Vladimir Poetin in diens toespraak op maandag 21 februari jl., van de zogenaamde volksrepublieken Luhansk en Donetsk. Maar ook militair, door het binnentrekken met tanks van internationaal erkend Oekraïens grondgebied. De afgelopen acht jaar waren Russische troepen daar undercover aanwezig, nu bewegen ze zich openlijk en ongestoord. Ook op het vlak van informatieverspreiding is de aanval de afgelopen tijd agressiever geworden.  

In de toespraak van president Poetin liet hij er geen gras over groeien hoe hij Oekraïne beschouwt, namelijk als integraal onderdeel van Rusland. Hij manipuleerde in zijn verhaal de geschiedenis en geopolitiek, verdraaide feiten, en greep regelmatig allerlei voorwendselen aan om het eigen handelen te rechtvaardigen. Zo noemde hij de invasie op Oekraïens grondgebied een ‘vredesmissie’.  

De waarheid ligt niet in het midden 
Vaak wordt gezegd dat de waarheid in het midden ligt. Dit is niet het geval in deze oorlog. Oekraïne is het land dat wordt aangevallen. De voornaamste reden daarvoor lijkt te zijn dat het land bestaat en zich democratisch wil ontwikkelen. Al jarenlang, actief en professioneel wordt door Rusland desinformatie verspreid. Dit blijkt een sterk wapen in deze hybride oorlog. Zoals president Zelensky in zijn toespraak aan het Russische volk aangaf: “Oekraïne in jullie nieuwsberichten en Oekraïne in werkelijkheid zijn twee heel verschillende landen. En het grootste verschil is dat het onze echt bestaat.” 

Wat kun jij doen?  
PAX heeft eerder aangegeven dat de veiligheid van burgers in Oekraïne centraal moet staan en hun stem gehoord moet worden. Wat kunnen wij dan doen? Hieronder geven wij een aantal adviezen, mocht je in actie willen komen.  

  • Contact houden en verbinding leggen. Ken je mensen in Oekraïne? Houd contact, laat hen weten dat je aan ze denkt, dat je ze steunt. Dit kan persoonlijk of op sociale media. Heb je geen persoonlijke kennissen in Oekraïne maar wil je toch een reikende hand bieden? In de loop van de komende weken zullen we je in contact brengen met Oekraïners, partners en bekenden van PAX, die zich ondanks alles in blijven zetten voor vrede.
  • Volg PAX op Twitter,  Facebook, LinkedIn
  • Steun het werk van PAX in Oekraïne met een donatie.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.