PAX viert ontvangst Nobelprijs voor de Vrede

10 december 2017

Vandaag, 10 december 2017, is voor PAX een zeer feestelijke dag! We zijn er heel trots op dat The International Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) vanmiddag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mag nemen.

PAX is een drijvende kracht achter die campagne. PAX zit in de stuurgroep en speelde een leidende rol bij het realiseren van een internationaal verdrag tegen Kernwapens, een verdrag dat door 122 landen gesteund wordt. Het Nobelcomité zag in de aandacht die ICAN heeft weten te vestigen op de catastrofale humanitaire consequenties van het gebruik van kernwapens en het realiseren van een verbod op kernwapens via een VN verdrag, belangrijke redenen om de prijs toe te kennen.

Natuurlijk laten we deze dag niet ongemerkt voorbij gaan. PAX directeur programma’s Miriam Struyk, programmaleider nucleaire ontwapening Susi Snyder en programmamedewerker nucleaire ontwapening Selma van Oostwaard zijn bij de uitreiking van de prijs aanwezig en zullen daar samen met ICAN frontvrouw Beatrice Fihn en Hiroshima overlevende Setsuko Thurlow de overwinning vieren. Fihn en Thurlow nemen de prijs namens ICAN in ontvangst.

In Nederland viert PAX samen met samenwerkingspartners vandaag feest op haar kantoor in Utrecht. Algemeen directeur Jan Gruiters, SP kamerlid Jasper van Dijk en Krista van Velzen zullen reflecteren op de prijs en op de campagne. Via een livestream zullen we verbinding leggen met Oslo om de uitreiking te volgen. En na vandaag zetten we de strijd tegen kernwapens onverminderd voort!

Lees ook de toespraak van Jan Gruiters.

Zie ook:
icanw.org
nonukes.nl
www.nobelprize.org
 

Lees meer over het werk van PAX voor een kernwapenvrije wereld.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.