PAX: Kabinet, geef Israël geen carte blanche

Beeld: Mahmud Hams/AFP/ANP

10 oktober 2023

Zaterdag werd de wereld opgeschrikt door het geweld in Israël. Inmiddels zijn honderden Israëlische en Palestijnse burgers gedood. PAX veroordeelt elk geweld tegen burgers. Wij maken ons ook ernstig zorgen dat de harde oorlogstaal en escalatie die nu wordt geuit zal leiden tot nog veel meer burgerdoden. 

Het is pijnlijk te zien dat die vrees voor burgerslachtoffers terecht is gebleken. In reactie op de aanval van Hamas waarbij burgers zijn aangevallen en ontvoerd, is Israël een militaire aanval op Gaza gestart. Daarbij zijn de afgelopen dagen opnieuw veel doden en gewonden gevallen. De nu aangerichte materiële schade zal nog jarenlang negatieve gevolgen hebben voor de burgers in Gaza. Dichtbevolkte gebieden zijn doelwit van Israëlische luchtaanvallen die grootschalige verwoesting aanrichten en burgerslachtoffers maken. Algemeen directeur van PAX, Rolien Sasse: “Ook dit geweld veroordelen wij. Israël grijpt dit aan om wraak te nemen op de burgerbevolking van Gaza en dat is niet de weg naar een veiliger Israël. Wraak op wraak helpt niet. De internationale gemeenschap moet oproepen tot de-escalatie, geen olie op het vuur gooien.” 

Uitermate zorgwekkend is verder dat Israël gisteren, boven op de blokkade die al 16 jaar gaande is, nu zelfs geen water en voedsel meer de kuststrook zal inlaten. Het zijn de burgers van Gaza – en niet Hamas – die hier de zwaarste prijs voor betalen. Het is een collectieve straf tegen een bevolking die al jaren onder bezetting en blokkade leeft. Palestijns verzet en de roep om vrijheid en gerechtigheid wordt met dovemans oren ontvangen. PAX heeft met hen al decennialang Nederland en de Europese Unie opgeroepen om in actie te komen tegen de systematische schendingen van mensenrechten, apartheidsregime en illegale bezettingen.  

Het is te verwachten dat het geweld nog verder escaleert. Radicale oorlogsretoriek van Israëlische ministers, waarbij de vijand wordt ontmenselijkt, maakt de weg hiervoor vrij. Honderdduizenden militairen zijn door Israël opgeroepen en er dreigt een invasie van de Gazastrook. Daarnaast bestaat het risico dat ook op andere fronten, de grenzen met Libanon en Syrië, het geweld escaleert. Het is ook gevaarlijk omdat in het verleden herhaaldelijk is gebleken dat Israël grootschalig, disproportioneel geweld tegen Gaza en schendingen van internationaal recht niet schuwt.  

Daarom herhalen we hier onze woorden van afgelopen zaterdag: de geweldsspiraal moet doorbroken worden; juist nu is de-escalatie broodnodig. Helaas zien we dergelijke oproepen niet terug bij Europese leiders. Demissionair minsterpresident Rutte spreekt bijvoorbeeld onvoorwaardelijke steun uit aan Israël zonder op te roepen tot respect voor internationaal recht. Dat is gevaarlijk, omdat disproportioneel geweld en schendingen van internationaal recht nooit geaccepteerd mogen worden. Er kan ook niet voorbij worden gegaan aan de plichten die Israël heeft als bezettende macht en de achtergrond van jarenlange bezetting en ongelijkheid. Daar dienen landen elkaar juist op aan te spreken, altijd, maar al helemaal door een regering die “de hoofdstad van het internationaal recht” huisvest. Demissionair minister-president Rutte, geef Israël geen carte blanche. 

Blijf op de hoogte van onze acties 

Naast deze petitie organiseert PAX geregeld acties en evenementen. Helaas blijft het geweld in Gaza nog altijd actueel en zijn we van plan om meer te organiseren om een signaal af te geven aan de politiek. Ook blijven we actief rondom kernwapens, de crisis rondom opvang van vluchtelingen en vrouwenrechten. Doe je ook mee? Blijf op de hoogte van al onze acties en schrijf je in voor de Action Alert.   

Ja, schrijf mij in voor de PAX Action Alert. Ik ontvang graag updates over petities, demonstraties en andere activiteiten.
Naam(Vereist)
Blijf op de hoogte
PAX gaat zorgvuldig met je gegevens om. Lees onze privacyverklaring. Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan PAX je telefonisch benaderen om je te informeren over ons vredeswerk.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief