Open Brief aan Mark Rutte over Gaza en Israël

Beeld: pixabay

13 november 2023

Een week geleden stuurde Hivos, Amnesty International Nederland, The Rights Forum, SOMO en PAX een brief naar demissionair minister-president Rutte waarin wij onze zorgen uitten over de situatie in Gaza en Israël en de reactie van Nederland daarop. Tot op dit moment zonder reactie.

Amsterdam, 6 november 2023

Betreft: Verzoek van Nederlandse NGO’s om gesprek met Mark Rutte

Geachte Minister-president,

Ondergetekende organisaties zijn diep teleurgesteld vanwege de Nederlandse onthouding van stemming over een VN-resolutie vorige week over de oorlog in Gaza. Deze resolutie van de Algemene Vergadering veroordeelt gericht geweld tegen burgers en vraagt om een humanitair staakt-het-vuren en ongehinderde humanitaire toegang. Dit zijn wat ons betreft noodzakelijke voorwaarden om de humanitaire ramp een halt toe te roepen.

Onze organisaties hebben heel grote zorgen over de schendingen van internationaal humanitair recht door alle partijen in het conflict, waaronder oorlogsmisdrijven door Hamas en Israël. Meer dan tienduizend mensen in Gaza en Israël zijn om het leven gekomen, velen door willekeurige aanvallen. Tienduizenden anderen zijn hun huis kwijt en kunnen zonder voedsel, vervoer of medicijnen niet overleven. Zolang de strijd voortwoedt kan noodhulp hen niet bereiken.

Deze zorgen worden gedeeld door meer dan honderdduizend Nederlanders die verschillende petities van onze organisaties hebben getekend – petities die oproepen tot de-escalatie, staakt-het-vuren en toegang voor humanitaire hulp.

Over deze zorgen en over het gebrek aan respect voor mensenrechten en het oorlogsrecht die wij nu zien in Gaza, evenals de noodzaak van een staakt-het-vuren, willen wij graag met u in gesprek.

Wij hopen op een spoedige reactie van uw kant.

  • Hivos
  • Amnesty International Nederland
  • The Rights Forum
  • SOMO
  • PAX

Nogmaals aanbieden petitie

Donderdag 12 oktober startte PAX een petitie om het kabinet op te roepen Israël geen carte blanche te geven. Diverse maatschappelijke organisaties en meer dan 28.000 mensen tekenden deze petitie in slechts enkele dagen. We hebben de petitie vervolgens aageboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inmiddels is de petitie bijna 39.000 keer ondertekend. En PAX staat hierin niet alleen. Meerdere organisaties startten acties die door talloze Nederlandse zijn ondertekend. Daarom zullen we donderdag met Save the Children, Amnesty NL, Oxfam Novib en The Rights Forum naar de Tweede Kamer gaan om de zorgen van Nederland ook bij te Tweede Kamer onder de aandacht te brengen.

Je kunt de petitie hieronder tekenen.

Steun de oproep van PAX voor de-escalatie en roep het kabinet op om internationaal recht te verdedigen. 

PAX veroordeelt elk geweld tegen burgers op de sterkst mogelijke manier. Na de vreselijke aanval van Hamas waarbij burgers zijn vermoord en ontvoerd, is Israël een militaire aanval op Gaza gestart. De burgers in Gaza – en niet Hamas – betalen de zwaarste prijs daarvoor.  

Israël laat nu, boven op de blokkade die al 16 jaar gaande is, geen water, voedsel en elektriciteit meer de kuststrook in. Het is een collectieve straf tegen de bevolking die al jaren onder bezetting en blokkade leeft. Palestijns verzet en de roep om vrijheid en gerechtigheid wordt met dovemansoren ontvangen.  

Wraak op wraak helpt niet. De geweldsspiraal moet daarom doorbroken worden. De internationale gemeenschap moet oproepen tot de-escalatie, geen olie op het vuur gooien.  

Demissionair minister-president Rutte spreekt onvoorwaardelijke steun uit aan Israël zonder op te roepen tot respect voor internationaal recht. Dat is gevaarlijk. Disproportioneel geweld en schendingen van internationaal recht mogen nooit geaccepteerd worden.   

Wij roepen daarom demissionair minister-president Rutte en daarmee het kabinet op: geef Israël geen carte blanche.   

Getekend
Naam(verplicht)
Om de petitie te tekenen moet je je naam en emailadres invullen.
Blijf op de hoogte
PAX gaat zorgvuldig met je gegevens om. Lees onze privacyverklaring. Als je het formulier verzendt, sturen we je maximaal 4 mails over de voortgang van de petitie en ons vredeswerk. Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan PAX je binnen 12 maanden 1 keer telefonisch benaderen om je te informeren over ons vredeswerk.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief