Onhoudbare investeringen in nucleaire wapens

Beeld: David Vives/Unsplash

21 februari 2024

Bijna twee jaar na de Russische invasie van Oekraïne blijven de mondiale dreiging en het risico op nucleair conflict onverminderd hoog. Dat blijkt uit het PAX-rapport Untenable Investments dat vandaag verscheen.

Hoewel het reële gevaar van nucleaire oorlog zelfs kernmogendheden heeft bewogen om dreigementen met nucleaire wapens te veroordelen en te ontkrachten, blijven diezelfde mogendheden uitsluitend vertrouwen op (de uitbreiding van) hun eigen nucleaire slagkracht om de dreiging van een kernoorlog in te perken.

Voor het PAX-rapport Untenable Investments is gedetailleerd onderzocht hoe 24 bedrijven betrokken zijn bij de productie, onderhoud of modernisering van nucleaire wapens. Deze bedrijven dragen bij aan het nucleaire arsenaal van China, Frankrijk, India, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Ook worden financiële instellingen genoemd die aanzienlijke financierings- of investeringsrelaties hebben met een of meer van deze producenten van nucleaire wapens. In het rapport laten we zien dat nog altijd 287 financiële instellingen aanzienlijke relaties hebben met producenten van nucleaire wapens. Dat is wel een daling is ten opzichte van de resultaten die werden gepubliceerd in 2022, toen waren het er nog 306. De Nederlandse bedrijven ING, Aegon, Exor en Pensioenfonds Detailhandel blijven vooralsnog wel investeren in de productie van kernwapens.

“Binnen de financiële sector is er een toenemend bewustzijn van de dreiging die nucleaire wapens vormen voor mens en milieu,” zegt Alejandra Muñoz van PAX en hoofdauteur van het rapport. “Door hier afstand van te nemen en te kiezen voor duurzame en ethische investeringen, dragen financiële instellingen bij aan een wereld zonder deze vernietigende wapens.”

Ondanks aanmoedigingen van het Ministerie van Defensie om – vanwege de huidige situatie in Oekraïne – meer te investeren in defensiebedrijven blijven de meeste Nederlandse instellingen liever ver weg van de industrie. Dat is omdat deze bedrijven ook betrokken zijn bij de productie van kernwapens of leveringen doen aan dubieuze regimes. De meeste investeerders houden vast aan hun beleid om deze bedrijven te vermijden. Eerder onderzoek van ICAN en PAX laat zien dat er 109 financiële instellingen beleid heeft tegen investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van nucleaire wapens. Een aantal instellingen verwijst hierbij expliciet naar het Verdrag voor het Verbod op Kernwapens (TPNW).

Lees het volledige rapport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief