Nederland moet uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël stoppen

Beeld: Tsafrir Abayov/AP/ANP

12 februari 2024

PAX heeft samen met Oxfam Novib en The Rights Forum een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. In hoger beroep hebben we deze zaak gewonnen! Het hof in Den Haag stelt ons in het gelijk en beveelt de Staat om binnen 7 dagen de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël stop te zetten.

Het hof stelt in haar oordeel dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook. Israël houdt bij haar aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgers waardoor er disproportioneel veel burgerslachtoffers vallen, onder wie duizenden kinderen.

‘De internationale verplichting van het humanitair oorlogsrecht weegt zwaarder dan economische en politieke belangen, zo is vandaag bevestigd,’ zegt Rolien Sasse, Directeur van PAX, ‘Door de uitspraak van vandaag komt een eind aan de verdere uitvoer van de F-35-onderdelen en dat is ontzettend goed nieuws. Het Nederlandse kabinet moet nu ook de internationale coalitie voor een staak-het-vuren steunen.”

‘Laat vandaag een belangrijk moment zijn,’ aldus Michiel Servaes, Directeur Oxfam Novib, ‘Hopelijk is dit een keerpunt, in ieder geval in de manier waarop Nederland zich opstelt in deze vreselijke oorlog.’

Hoewel de regering zegt zich gebonden te voelen aan de uitsprak van het hof, heeft zij vandaag ook al laten weten in cassatie te gaan.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!