Lang zal het Clustermunitieverdrag leven, lang zal…

1 augustus 2013

Clustermunitie wapenfeitVandaag is het 3 jaar geleden dat het Clustermunitie- verdrag in werking trad, een belangrijke mijlpaal die over de hele wereld wordt gevierd door leden van de Cluster Munition Coalition (CMC). Zo is er in Bosnië een billboard campagne, gaan campaigners in Zuid-Korea verkleed als clusterbom met het openbaar vervoer en roepen campaigners in de VS samen met senatoren hun land op om het verdrag te ondertekenen.

Op 1 augustus 2010 werd de CCM bindend internationaal recht voor alle aangesloten landen. Het verdrag verbeidt het gebruik, het produceren, opslaan of vervoeren van clustermunitie. Daarnaast moeten landen die lid zijn de clustermunitie die ze hebben vernietigen. Ook moeten ze slachtoffers en hun gemeenschappen helpen, en land waar onontplofte submunitie ligt ruimen zodat het weer veilig begaanbaar wordt. Na drie jaar zijn er al 112 landen die het verdrag ondersteunen en zijn er honderdduizenden clusterbommen vernietigd. Dat is goed nieuws!

Toch is er nog genoeg te doen. Tussen oktober 2012 en maart 2013 zijn er, volgens Human Rights Watch, door de Syrische luchtmacht op ten minste 119 locaties in Syrië clusterbommen gebruikt , met vele burgerdoden als gevolg, waaronder vrouwen en kinderen. Op 25 november 2012 bijvoorbeeld werden er ten minste drie clusterbommen op een speelplaats in Deir al-`Assafeer gegooid, in de buurt van Damascus, waarbij ten minste 11 kinderen werden gedood.

Van 9 tot 13 september 2013 wordt in Lusaka Zambia een internationale bijeenkomst gehouden om universele aanneming en implementatie van het verdrag te bespreken. Afrikaanse landen hebben een leidende rol gespeeld bij het promoten van een universeel verbod en vormen 42 van de 112 staten die het verdrag ondersteunen.
Zolang er nog geen universeel verbod is, blijven wij ons inzetten om deze wapens voor eens en altijd de wereld uit te helpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief