Kinderen in Syrië: Het recht op een leven zonder clusterbommen

22 november 2013

Syrie Kinderen

Filmpjes op mijn Twitter pagina tonen dood en verderf, veroorzaakt door aanvallen met clustermunitie die het Syrische leger uitgevoerd op haar eigen burgers.

Er is bewijs dat de Syrische regering vanaf  het begin van het gewapende conflict op grote schaal clustermunitie gebruikt. In één jaar is clustermunitie gebruikt op minstens 152 locaties in het land. De aangerichte schade is enorm en onacceptabel.

Gastblog door Merel Krediet*

Clustermunitie, ook wel clusterbommen genoemd, is verboden door een internationale wet. Een clusterbom bevat tientallen,  soms honderden,  kleinere bommetjes of submunitie.  De clusterbom kan uit een vliegtuig worden geworpen of vanaf de grond worden afgevuurd. Wanneer het in de lucht hangt, breekt de huls van de clusterbom open waarbij de submunitie vrijkomt en over land wordt verspreid. De sporen die het achterlaat bestrijken een stuk land zo groot als een paar voetbalvelden. Volledig willekeurig komt de submunitie op land terecht, waardoor het niet in staat is onderscheid te maken tussen militaire of civiele doelen.

De submunitie behoort te exploderen als ze op de grond valt, maar dat gebeurt meestal niet. Niet ontplofte clustermunitieresten blijven liggen op plekken waar burgers, mensen zoals jij en ik, terugkeren om op het land te werken, in steden, op straten en pleinen; en in speeltuinen waar kinderen, als het gevaar geweken lijkt te zijn, terugkeren om te spelen. Ze worden gemakkelijk aangezien voor een stuk speelgoed, of kinderen komen met submunitie in aanraking tijdens het hoeden van vee, bij het rapen van hout of metaal of als ze op zoek zijn naar eten.

Wellicht is dit de eerste keer dat jij over het bestaan van clustermunitie hoort. Voor veel kinderen is de eerste keer wanneer ze ernstig gewond raken of dodelijk worden getroffen.

Niet ontplofte submunitie is een tikkende tijdbom die ligt te wachten net zo lang totdat iemand het aanraakt of oppakt.

Kinderen hebben het  recht om te leven zonder angst om een ledemaat of het leven te verliezen. Het verleden vertelt ons over vernieling en verwoesting die clustermunitie veroorzaakt, zelfs jaren nadat een gewapend conflict ten einde is gekomen. In het bijzonder kinderen zijn slachtoffer. Hun kleine, nog onvolgroeide lichaampjes zijn extra kwetsbaar bij een ontploffing van clustermunitie dichtbij. Ze blijven vreselijk verminkt of dood achter.

In Irak, waar de Verenigde Staten clusterbommen gebruikte in 1991 en in 2003, vallen er tot op de dag van vandaag slachtoffers. Ruim een kwart van het geschatte aantal slachtoffers sinds 1991 was kind, aldus de Landmine Monitor. In Libanon zijn sinds de Israelisch-Libanese oorlog van 2006 minstens 120 kinderen gedood of gewond geraakt door submunitie. En 37 jaar na het einde van de Vietnamoorlog vielen er in 2012 nog steeds slachtoffers onder kinderen. Ik zou nog wel een tijdje door kunnen gaan met een opsomming van slachtoffers van clustermunitie; maar zo je krijgt een idee.

Bovengenoemde feiten en de talloze slachtoffers, gewonden en doden die clustermunitie in Syrië sinds het begin van het conflict heeft geëist, voorspellen weinig goeds voor de toekomst van het land.

De grote stukken land die inmiddels besmet zijn met submunitie vormen een groot gevaar voor mensen en kinderen, en dit gevaar is niet zomaar voorbij.  Wanneer het conflict tot een einde komt en wanneer het veilig genoeg is, moet de submunitie zo snel mogelijk worden opgeruimd en vernietigd. Tot dat moment is het van levensbelang dat Syriërs worden gewaarschuwd voor het gevaar van clustermunitie.

Het gebruik van clustermunitie door het Syrische regime heeft internationaal veel blijken van afkeuring opgeroepen. 113 landen hebben hun zorgen over het gebruik kenbaar gemaakt. Regeringen over de hele wereld moeten het gebruik blijven afkeuren en oproepen tot een volledige stop op het gebruik van dit wapen.

Meer dan de helft van alle landen in de wereld heeft zich aangesloten bij de Internationale Conventie over Clustermunitie. De conventie verbiedt landen clustermunitie te gebruiken, te  produceren, te transporteren en op te slaan; landen moeten hun voorraden vernietigen, gebruikte clustermunitie opruimen en slachtoffers bijstaan. De landen die zich nog niet hebben aangesloten bij het verdrag moeten dit zo spoedig mogelijk doen.

Nu je dit gelezen hebt, weet jij ook wat clustermunitie is. Wellicht laat het je achter met een gevoel van machteloosheid omdat je er in je eentje zo weinig aan kunt veranderen. Maar er is iets wat jij kunt doen om mee te helpen aan het afschaffen van clustermunitie. Bekijk welke landen zich hebben aangesloten bij het verdrag tegen clustermunitie en roep de landen die zich nog niet hebben aangesloten op om dat zo spoedig mogelijk te doen.

Hoe langer het gebruik van clustermunitie voortduurt, des te groter de dodelijke consequenties voor het Syrische volk. Nieuwe tweets stromen mijn scherm inmiddels binnen waardoor de filmpjes van clustermunitie uit het zicht verdwijnen. Laten we ervoor zorgen dat de afgrijselijke werkelijkheid van clustermunitie niet ook uit onze gedachten verdwijnt.

Merel Krediet werkt voor de Cluster Munition Coalition in Londen. De Cluster Munition Coalition is een internationale coalitie van meer dan honderd ngo’s die zich hebben toegelegd op het beschermen van burgers tegen de gevolgen van clustermunitie.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!