De VN Environment Assembly kan de milieueffecten van oorlog aanpakken

20 februari 2024

Op 26 februari begint de UN Environmental Assembly (UNEA) – ‘s werelds belangrijkste besluitvormingsorgaan op milieugebied – de zesde zitting in Nairobi, Kenia. Het thema van dit jaar is ‘effectieve, inclusieve en duurzame multilaterale acties’. Regeringen, internationale organisaties en maatschappelijke organisaties zullen zich richten op manieren om klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en vervuiling aan te pakken. Het is belangrijk dat de beleidsmakers van de wereld dat ze het ecologisch effect van gewapend conflict niet over het hoe zien, omdat dit van grote invloed is op al deze speerpunten.

Gewapende conflicten en militaire activiteiten leiden tot vervuiling, laten giftige oorlogsresten achter, vernietigen ecosystemen en versterken het verlies aan biodiversiteit. Het leidt tot degradatie en overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen, draagt bij aan omvangrijke broeikasgasemissies en veroorzaakt menselijke ontheemding, wat vaak gepaard gaat met niet-duurzame coping-strategieën. Bovendien ondermijnt onstabiliteit in een regio het bestaande milieubeheer. 

Daarom is het noodzakelijk dat het effect van conflict op de drievoudige planetaire crisis worden erkend en op de juiste manier wordt aangepakt. Dat begint met de erkenning van de UNEA-6 Ministerial Declaration en het opzetten van strategieën om conflictgerelateerde milieuproblemen tegen te gaan door UNEA-6 resoluties aan te nemen. 

PAX heeft de inname van een gezamenlijk standpunt gecoördineerd dat het belang onderstreept van het opnemen van vredes- en conflictaspecten als onderdeel van de UNEA-6 beraadslagingen, met daar in een aantal concrete aanbevelingen. Je kunt het document hier lezen.

De aanpak van conflictgerelateerde milieuproblemen moet in het hele VN-systeem worden geïntegreerd. UNEA speelt een belangrijke rol bij het onder de aandacht brengen van deze zorgen. Tijdens de afgelopen UNEA-sessies heeft daarom PAX gepleit voor het aannemen en implementeren van krachtige resoluties over de bescherming van het milieu in relatie tot gewapende conflict (in 2016) en over de beperking van en controle op vervuiling in gebieden die hierdoor zijn getroffen (in 2017). Tijdens UNEA-6 pleit PAX voor het aannemen van een Oekraïense ontwerpresolutie over milieuhulp en herstel in gebieden die zijn getroffen door gewapend conflict. Het beschermen van burgers omvat immers ook het beschermen van het milieu waarvan zij afhankelijk zijn. Daarom zou UNEA een belangrijk forum moeten zijn waarbij deelnemers internationale normen versterken en uitbouwen om mensen, planeet en vrede te beschermen.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!