Clustermunitieverdrag viert vierde verjaardag

Beeld: Clustermunitie Foto © Stéphane De Greef, Landmine and Cluster Munition Monitor

1 augustus 2014

Vier jaar geleden, op 1 augustus 2010, trad het Clustermunitieverdrag in werking. Het was een mijlpaal in het internationaal humanitair recht, dat een einde maakte aan het leed dat clustermunitie veroorzaakt onder met name burgers tijdens én nog lang na conflicten.

Inmiddels hebben al  113 landen het verdrag ondertekend, maar landen als de VS, Israël, China, India en Rusland blijven nog buiten het verdrag. PAX roept deze en alle andere landen die nog niet zijn aangesloten bij de CCM op om zo snel mogelijk toe treden tot het verdrag en clustermunitie definitief in de ban doen. Deze wapens moeten voor eens en voor altijd de wereld uit.

Onacceptabel
De berichten dat clustermunitie is ingezet in Oekraïne onderstrepen die noodzaak; zolang clustermunitie wordt gebruikt, vormt het een groot gevaar voor de veiligheid van burgers. Clustermunitie is onacceptabel, door wie en waar dan ook. Vandaag is eens te meer een moment op daar bij stil te staan.

Het Clustermunitieverdrag (CCM) verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en vervoer clustermunitie. Deze wapens eisen met namen de levens en ledematen van slachtoffers, en zijn daarom door het merendeel van de landen verboden.

Meer weten?
PAX zet zich al jaren in voor een wereld zonder clustermunitie. PAX was  nauw betrokken bij het tot stand brengen van het historische Clustermunitieverdrag en is actief lid van de internationale Cluster Munition Coalition.

Lees ook: PAX presenteert internationale richtlijnen voor investeringsverbod in clustermunitie

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!