Foto © Anton Skyba for the Globe and Mail Today
Foto © Anton Skyba  for the Globe and Mail Today

Blogs uit Oekraïne: Dag 28 van de oorlog 

Foto © Anton Skyba for the Globe and Mail Today
Blog

23 maart 2022 | PAX en partner Dignity Space

De afgelopen vijf jaar runnen PAX en partner Dignity Space de 'Peace Engineer School', waar Oekraïners werden getraind in geweldloze communicatie, dialoogfacilitatie, crisisonderhandelingen en inclusieve besluitvorming om conflicten tussen verschillende groepen in samenleving op te lossen. Meer dan 60 mensen hebben het trainingsprogramma aan de school afgerond of zaten in de laatste fase van hun leertraject toen de oorlog begon. Ze zijn nu allemaal op verschillende plaatsen: sommigen zijn in hun geboorteplaats gebleven, anderen zijn naar andere (veiligere) delen van Oekraïne gegaan, weer anderen vluchtten naar andere Europese landen. Allemaal hebben ze hun verhaal te vertellen: wat ze om zich heen zien gebeuren, wat het voor hen persoonlijk betekent en hoe ze ermee omgaan. We spreken ze meerdere keren per week en delen hun verhalen hier. Ze zijn het er allemaal over eens dat het belangrijk is om deze verhalen te delen, zodat mensen in het buitenland kunnen horen wat de oorlog echt met mensen doet / hoe het echt is voor mensen om een oorlog door te maken. 

23 maart 2022 (dag 28 van de oorlog) 

J. woont in het centraal-oostelijke deel van Oekraïne en blijft in zijn woonplaats waar hij de territoriale verdediging ondersteunt. 

Gisteren was er luchtalarm en ik dacht dat er raketten waren ingeslagen in mijn woonplaats. Mijn ramen houden geluid niet goed tegen, en er is een metalen dak direct ernaast. Maar wat bleek: er waren katten aan het spelen op dat dak en dat maakte heel veel lawaai! Ik dacht dat de vliegtuigen heel laag overvlogen vandaag, maar het waren dus geen raketten. 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen