Bisschop Paride Taban aan het werk in vredesdorp Kuron. Foto Eva Gerritse / PAX
Bisschop Paride Taban aan het werk in vredesdorp Kuron. Foto Eva Gerritse / PAX

Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban wint prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award 

Bisschop Paride Taban aan het werk in vredesdorp Kuron. Foto Eva Gerritse / PAX
15 mei 2018 |

Bisschop Paride Taban, partner van PAX, ontving op 16 mei de prestigieuze Four Freedoms Award voor de ‘Freedom of Worship’. Taban ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange uitzonderlijke inzet voor vrede in het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan.De Roosevelt Four Freedoms Award is een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor de fundamentele mensenrechten en werd eerder al uitgereikt aan onder andere Nelson Mandela, Bisschop Tutu, Malala Yousafzai en de  Dalai Lama.Taban is een belangrijke baken van hoop voor veel mensen in Zuid-Soedan. Er zijn niet veel mensen die met alle betrokkenen in het conflict contact hebben en ze tot verantwoording roepen zoals hij doet. Zowel met regeringsleiders als met gewapende groepen praat hij over de weg naar vrede. Al voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan was Taban als bisschop actief voor vrede tussen Zuid-Soedan en Soedan.Kuron Peace Village

Na zijn pensioen richtte hij met steun van PAX in 2005 Kuron Peace Village op in Oost-Equatoria. Hier krijgen jongeren en leiders van gemeenschappen vaardigheden in conflicttransformatie en -resolutie, leren ze vreedzaam samen te leven (in het dorp wonen en werken verschillende etnische groeperingen samen) en krijgen les op de Vredesacademie. PAX werkte mee aan de oprichting van het vredesdorp, adviseert het team en vredeswerk in Kuron en helpt bijvoorbeeld met het versterken van lokale vredescomités.

Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan bijzondere mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. In de even jaren in Middelburg door de Roosevelt Foundation, in de oneven jaren in New York door de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute.De andere laureaten van 2018 zijn: Urmila Chaudhary, Emmanuel de Merode, Eröl Önderoglu en Christiana Figueres namens het Parijse Klimaatakkoord.Lees hier het persoonlijke dankwoord van Bisschop Paride Taban.Bekijk het beeldverhaal Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban wint prestigieuze Roosevelt Four Freedoms AwardLees meer over het werk van Paride Taban:

Vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan

Vredesdialoog en verzoening in het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia

Peace & sports


Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen