Tien jaar sinds het begin van de Syrische revolutie

Beeld: Een vreedzame demonstratie in Douma, Damascus, april 2011

14 maart 2021

Geïnspireerd door de revoluties in Tunesië en Egypte gingen Syriërs in 2011 de straat op om na 40 jaar dictatuur een leven in vrijheid en waardigheid te eisen. De vreedzame volksopstand werd met bruut geweld beantwoord en al snel ontstond een gewapend conflict waar verschillende regionale en internationale machten zich in mengden. Tien jaar later is Syrië een beschadigd en verscheurd land

De mensen die zich inzetten voor vrijheid werden een voor een gedood, gevangen genomen of verdreven. Meer dan de helft van de bevolking raakte op de vlucht. Tienduizenden mensen werden gevangen genomen, gemarteld of verdwenen. En de VN stopte na een half miljoen doden met tellen.

Herdenking tien jaar Syrische revolutie

Toch kijken Syriërs die deelnamen aan de revolutie niet alleen maar met bitterheid terug. Hun leven veranderde op 15 maart 2011 en er is geen weg meer terug. Drie van deze Syriërs vertellen hierover in een podcast die we speciaal voor deze gelegenheid maakten samen met het Grote Midden-Oosten Platform. De podcast is vanaf vandaag te beluisteren op Apple, Spotify en Google. Verder blikt programmaleider Marjolein Wijninckx in een blog terug op haar laatste bezoek aan Damascus 10 jaar geleden. Ze had zich toen nooit voor kunnen stellen dat 10 jaar later enkele van haar Syrische vrienden Nederlands staatsburger zouden zijn en voor het eerst zouden kunnen stemmen in vrije en democratische verkiezingen – maar dan in Nederland.

Donorconferentie Brussel

Met de oorlog in Syrië ontstond een van de grootste humanitaire rampen van de afgelopen jaren. Een door mensen gemaakte ramp. Al jaren is het merendeel van de Syriërs afhankelijk van internationale humanitaire hulp. Voor de 5e keer al is de EU deze maand gastheer van een grote conferentie om politieke en financiële steun te verzamelen voor Syrië. De wereld begint Syrië-moe te raken en donoren beginnen zich terug te trekken. De vice-president van de EU Josep Borrell zei hierover vorige week tegen het Europese parlement: “We staan klaar om aanzienlijke steun te verlenen. Maar ‘business as usual’ is geen optie.

PAX organiseert net als in voorgaande jaren verschillende bijeenkomsten in de zijlijn van deze conferentie, zodat onze Syrische partners aandacht kunnen vragen voor de onderwerpen die wat hen betreft prioriteit moeten krijgen. Op woensdag 17 maart beginnen we met een webinar over de situatie van Syrische vluchtelingen in Libanon en het gevaar dat er nog steeds is in Syrië. Op donderdag 18 maart organiseren we een webinar waarin Palestijnse en Koerdische Syriërs aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen die ertoe hebben geleid dat hun huizen en eigendommen zijn afgenomen. En op 24 maart organiseren we een webinar van een vijftal Syrische groepen van overlevenden en nabestaanden van gevangen genomen en verdwenen Syriërs (houd de website en PAX social media in de gaten voor meer info).

PAX in Syrië de afgelopen tien jaar

PAX is al sinds 2003 actief in Syrië. Toen begonnen we een programma om vredes- en mensenrechtenactivisten in Syrië onder de radar te ondersteunen. Toen de revolutie uitbrak in 2011 sprak PAX onmiddellijk steun uit voor de roep om vrijheid en waardigheid van de Syrische bevolking. We begonnen in 2012 de campagne Adopt a Revolution waarmee mensen in Nederland burgerinitiatieven voor verandering in Syrië konden steunen. Naarmate het conflict verergerde ging PAX zich meer richten op de bescherming van burgers, bijvoorbeeld door het Siege Watch project dat 3 jaar lang aandacht vroeg voor het geweld tegen burgers in belegerde gebieden. Met Syrische vluchtelingen in Nederland bezochten we de afgelopen jaren honderden scholen om meer begrip te krijgen voor wat vluchtelingen hebben doorgemaakt via het project ‘Verhaal van mijn Vlucht’. Ook de komende jaren zal PAX zich blijven inzetten om Syrische vreedzame activisten te steunen in hun strijd voor vrijheid, waardigheid, rechtvaardigheid en vrede.

Luister naar de podcast ‘De dag na de revolutie’ via

Apple podcasts

Spotify

Google podcasts

Lees ook de blog van Marjolein Wijninckx: Syrië, 10 jaar later: vrijheid en waardigheid moeten het doel blijven

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!