Supermarkten: “We nemen geen politieke stelling”

7 mei 2015

Naar aanleiding van onze actie ‘van etiket naar verbod’ ontvingen supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Aldi, C1000, Spar, Lidl en de Plus vorige week honderden mailtjes en brieven van mensen die hen vroegen producten uit illegale Israëlische nederzettingen uit hun schappen te halen.

De reactie van de supermarkten was dat ze geen politieke stelling willen nemen en daarom producten uit illegale Israëlische nederzettingen niet uit hun schappen willen halen. Albert Heijn geeft echter aan, al aan haar importeurs te hebben gevraagd een onderscheid te maken tussen producten uit de illegale nederzettingen en Israël. Hoe dat onderscheid wordt gemaakt en wat Albert Heijn daar precies mee bedoelt, blijft onduidelijk. Jumbo verwijst naar de branchevereniging van de supermarkten. Spar, Lidl en Aldi hebben nog geen reactie gegeven op de mails en brieven.

Verantwoordelijkheid
PAX wil een verbod op producten uit bezette Palestijnse gebieden. Wij vinden samen met de briefschrijvers dat supermarkten daarin ook een verantwoordelijkheid hebben. Wij vinden het jammer dat supermarkten hun inkoopbeleid laten afhangen van politieke besluitvorming en zelf geen besluit durven nemen over de verkoop van producten uit de illegale nederzettingen.

Etikettering
Ook vorig jaar vroegen consumenten aan de supermarkten geen producten uit de illegale Israëlische nederzettingen aan te bieden. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven, maar nog steeds liggen deze producten in de Nederlandse supermarkt. Wel heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL, de branchevereniging van supermarkten) een brief aan minister Koenders gestuurd met waarin het CBL vraagt om etikettering van producten uit illegale nederzettingen. PAX beschouwt de brief van het CBL als een stap in de goede richting, maar vindt dat deze producten helemaal niet verkocht mogen worden.

Reacties consumenten
Lees hieronder citaten uit de recente reacties van consumenten aan de supermarkten:

  • “U bent hoe dan ook deel van het debat over onrecht in deze wereld.”
  • “Uw supermarkt verschuilt zich achter de consument en de overheid.”
  • “Het is ook een politieke keuze om niets te doen.”

Doe mee
Heb jij je supermarkt al gemaild? Steun de actie en stuur een e-mail naar jouw supermarkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief