Saoedi-Arabië gebruikt clustermunitie in woonwijken Jemen

Beeld: Dit kaartje laat de locaties van de aanvallen op woonwijken in Sa’da zien (c) Amnesty International

9 maart 2017

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die vecht in de burgeroorlog in Jemen heeft vorige maand clustermunitie gebruikt in drie woonwijken in de stad Sa’da, waarbij twee burgers gewond raakten. Het gaat om clustermunitie uit Brazilië. Dit blijkt uit onderzoek door Amnesty International dat vandaag is gepubliceerd.

Het is de derde keer dat clustermunitie van Braziliaanse makelij is gebruikt in Jemen. Toch blijft een verklaring van de Braziliaanse regering uit. Brazilië is niet aangesloten bij het internationale verdrag dat clustermunitie verbiedt. Ook in 2016 liet onderzoek door Human Rights Watch en Amnesty International al zien dat meerdere burgers gewond of gedood zijn door Braziliaanse clustermunitie in Jemen. Ander onderzoek heeft ook het gebruik van Amerikaanse clustermunitie in Jemen aangetoond.

Voorraad
Volgens de Clustermunitie Monitor heeft Brazilië in het verleden veel clustermunitie geproduceerd en geëxporteerd, en houdt nog altijd een voorraad van deze wapens aan. ASTROS II, de clustermunitie die in Jemen gebruikt is, werd geproduceerd door het bedrijf Avibrás Indústria Aeroespacial. Bahrein en Saoedi-Arabië hebben deze clustermunitieraketten van Brazilië gekocht. Het is niet duidelijk wanneer Brazilië voor het laatst clustermunitie exporteerde.

Brief
De door Saoedi-Arabië geleide coalitie bestaat, naast dit land zelf, uit Bahrein, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten. Geen van deze landen is lid van het Clustermunitieverdrag.  De Cluster Munitie Coalitie (CMC), waar ook PAX lid van is, heeft een brief gestuurd aan de minister van Buitenlandse zaken van Brazilië, Aloysio Nunes Ferreira, om haar zorgen kenbaar te maken en aan te dringen op actie. PAX roept ook de Nederlandse regering op alle gebruik van clustermunitie te veroordelen.

Over het clustermunitieverdrag
119 landen zijn aangesloten bij het clustermunitieverdrag: honderd staten zijn lid en negentien landen moeten het verdrag nog ratificeren. Het verdrag verbiedt alle gebruik, productie, overdracht en opslag van clustermunitie, net als assistentie bij deze activiteiten, en eist dat staten al hun voorraden van clustermunitie binnen acht jaar vernietigen. Ook moeten zij hun land binnen tien jaar vrij maken van clustermunitie. Het verdrag roept landen daarnaast op elkaar te helpen bij het volden aan hun verplichtingen.

Meer informatie beschikbaar op de website van de Cluster Munitie Coalitie.

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!