Rutte bezoekt Israël en Palestina, maar lijkt mensenrechten-organisaties te vergeten

Beeld: PAX RF

24 oktober 2022

Vandaag en morgen bezoekt premier Rutte Israël en Palestina. In het nieuwsbericht van de Rijksoverheid wordt gesproken van “het onderhouden van de nauwe banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit en het belang dat het kabinet hecht aan het Midden-Oosten Vredesproces”.

Tijdens zijn bezoek spreekt hij met verschillende partijen en bedrijven. Zo zal hij in gesprek gaan met CEO’s van Israëlische bedrijven in Nederland en Nederlandse bedrijven in Israël, met huidig Israëlisch premier Lapid en de president van de Palestijnse Autoriteit Abbas. Tenslotte ontmoet hij voormalig premier Netanyahu.

Onderdrukking en mensenrechtenschendingen

PAX verbaast zich over het feit dat, in een tijd van illegale bezetting, toenemende onderdrukking en mensenrechtenschendingen, de nadruk van het bezoek ligt op het “onderhouden van de nauwe banden” met Israël, Israëlische bedrijven en de Palestijnse Autoriteit. Juist nu is het cruciaal dat premier Rutte en de Nederlandse regering mensenrechtenverdedigers opzoeken en steunen. Iets wat we mogen verwachten van een kabinet dat naar eigen zeggen “mensenrechten als hoeksteen van het buitenlandbeleid” heeft.

Het vooralsnog ontbreken van dergelijke organisaties en activisten in het officiële reisprogramma ziet PAX dan ook als zeer zorgwekkend. Dit geeft het signaal af dat mensenrechten voor de regering van ondergeschikt belang zijn ten opzichte van een optimale handelsrelatie.

Stel mensenrechten voorop

PAX roept het kabinet op om bij dit bezoek en bij aankomende bezoeken mensenrechten wel voorop te stellen en daadwerkelijk te spreken met de mensen die zich hier met gevaar voor eigen leven voor inzetten. Pas dan kan de Nederlandse regering haar inzet voor mensenrechten wereldwijd gestalte geven.

Lees meer over het werk van PAX in Israël en de bezette Palestijnse gebieden.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!