Oproep aan Teeven: voorkom uitzetting Rwandezen

Beeld: Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven Foto © Ministerie van Buitenlandse Zaken / CC

19 december 2014

In een open brief aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie roepen dertien Afrikadeskundigen, onder wie Jan Gruiters, algemeen directeur PAX, de staatssecretaris op af te zien van uitzetting van gevluchte en Nederlandse Rwandezen. De vrees is dat hen in Rwanda geen eerlijk proces wacht.

In de open brief, die gisteren in NRC Handelsblad werd gepubliceerd, maken de dertien deskundigen zich ernstige zorgen over het lot van de van betrokkenheid bij genocide beschuldigde Rwandezen. Tegenstanders en critici van het huidige regime onder leiding van president Paul Kagame worden geïntimideerd of vermoord. Bovendien leven er ernstige twijfels over de deugdelijkkeid van de bewijslast.

Onder de ondertekenaars bevinden zich oud-ministers, zoals Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en Eimert van Middelkoop (Defensie), en oud-Kamerlid Kathleen Ferrier. Maar ook Ton Dietz en Stephen Ellis van het Afrika-Studiecentrum en schrijvers als Lieve Joris en David van Reybrouck. Zij publiceerden diverse boeken over Centraal Afrika en Congo.

Lees hier de open brief.

 

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!