beeld: Activestills
beeld: Activestills

Onrust en geweld in Jeruzalem 

beeld: Activestills
14 oktober 2022 |

De afgelopen dagen is het weer erg onrustig in en rondom Jeruzalem. Op zondag 9 oktober blokkeerde het Israëlische leger de toegang tot delen van Jeruzalem, onder meer Anata en het vluchtelingenkamp Shuafat. Aanleiding was de dood van een Israëlische soldate na een schietincident bij het checkpoint richting Shuafat. Ook twee andere Israëlische bewakers raakten gewond.

Het gevolg van de blokkade is dat de Palestijnse inwoners (zo’n 130.000) het gebied niet konden verlaten. Zelfs ambulances of mensen die voor noodzakelijk bezoek naar het ziekenhuis moesten, werden niet doorgelaten. Het onderwijs in Oost-Jeruzalem is opgeschort. Winkels hebben te maken met een dreigend tekort aan levensmiddelen. Zondagnacht zijn verschillende huizen doorzocht en familieleden van de verdachte gearresteerd. Op dit moment vinden er demonstraties van bewoners plaats, maar die worden gewelddadig de kop ingedrukt.

Ook Silwan, een andere buurt van Oost-Jeruzalem, had te maken met geweld. Daar schoot een kolonist met een geweer, met veel paniek onder de bewoners als gevolg.

Geen toegang tot de al-Aqsa moskee

Verder zijn duizenden Palestijnen onder de veertig tegengehouden bij de ingang van de al-Aqsa moskee. Honderden Israëlische kolonisten werden wel toegelaten tot de heilige plaats tijdens het Joodse feest Sukkot. Deze kolonisten voerden vervolgens rituelen en gebeden uit en liepen provocerend rond, wat de situatie verder deed escaleren. 

Zonder een eind aan de schendingen van mensenrechten en internationaal recht zal het nooit rustig zijn. 

De situatie in Jeruzalem

Wil je meer weten over de situatie  in Jeruzalem? Bekijk dan deze uitlegvideo.

PAX in Israël en Palestina

PAX werkt in Israël en Palestina sinds de late jaren 90. Ontdek hier wat we doen.

Meer lezen over het recente geweld?

 

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen