Foto: Sven Torfinn
Foto: Sven Torfinn

Noors oliebedrijf Aker BP en Aker ASA beschuldigd van onverschilligheid over oorlogsmisdaden 

Foto: Sven Torfinn
25 maart 2022 |

De aankoop van Lundin Energy door Aker BP lijkt gericht op het voorkomen van aansprakelijkheid van aandeelhouders voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Zuid-Soedan. 

PAX roept, samen met 26 humanitaire en mensenrechtenorganisaties, Aker BP - en zijn belangrijkste aandeelhouder Aker ASA - op om slachtoffers van oorlogsmisdaden in Zuid-Soedan te steunen in plaats van Lundin Energy. Daarom zou Aker BP de bezittingen van Lundin Energy niet over moeten nemen. 

Lundin Energy medeplichtig aan oorlosmisdaden in Zuid-Soedan
Volgens het Zweedse Openbaar Ministerie is Lundin Energy onder andere medeplichtig geweest aan systematische grond- en luchtaanvallen op burgers, grootschalige vernietiging van bezit, en het gebruik van honger als oorlogswapen in Zuid-Soedan. Daarbij zijn naar schatting 12.000 mensen omgekomen. Lundin Energy heeft met de omstreden activiteiten in Zuid-Soedan een fortuin verdiend en toont geen belangstelling voor de mensen die het geweld hebben overleefd. 

Slachtoffers dreigen achter het net te vissen
Door de overname door Aker BP wordt Lundin Energy te klein om zijn pijnlijke erfenis nog te kunnen rechtzetten. Lundin Energy heeft de belangen kunnen opbouwen dankzij de Zuid-Soedanese winsten. Na Aker BP’s aankoop kunnen de slachtoffers van oorlogsmisdaden niet meer bij Lundin terecht voor hun recht op genoegdoening. 

Op 5 april stemmen de aandeelhouders van Aker BP, waaronder Aker SA, over het voorstel van het bestuur om Lundin Energy’s bezittingen over te nemen.

Je kunt hier meer lezen over de Unpaid Debt campagne.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen