Nobelprijs comité zet honger als oorlogsstrategie op internationale agenda

9 oktober 2020

PAX feliciteert het Wereldvoedselprogramma (WFP) met de Nobelprijs voor de Vrede 2020. Volgens het Nobelcomité draagt het WFP niet alleen bij aan de wereldwijde bestrijding van honger, maar ook aan stabiliteit en vrede. “Acute honger is vaak te herleiden tot gewapende conflicten. Onbedoeld, of juist als bewuste oorlogsstrategie,” aldus Anna Timmerman, algemeen directeur PAX. “De erkenning voor het werk van WFP geeft hopelijk een impuls aan het tegengaan van honger als oorlogsstrategie.”

Het effect van honger als oorlogsstrategie zie je duidelijk bij belegeringen. Belegeringen hebben tot doel mensen door honger tot overgave te dwingen, zoals we bijvoorbeeld in de afgelopen jaren zagen in Syrië. Diverse strijdende partijen, waaronder met name het regeringsleger van Syrië, hebben gebruik gemaakt van belegeringen. Honger in die belegerde gebieden is geen ‘toevallig’ ongunstig effect van het conflict, het wordt bewust als wapen ingezet. Het opheffen van de belegeringen en toelaten van voedsel(droppings), water en medische hulpmiddelen zou een minimale maatregel moeten zijn om vredesonderhandelingen enige kans van slagen te geven. 

Corona verergert voedseltekorten

Honger is een voedingsbodem voor conflicten. Het afgelopen jaar hebben coronamaatregelen voedseltekorten verder verergerd in verschillende landen in Afrika. In Congo is hoofdstad Kinshasa bijvoorbeeld helemaal afgesloten geweest en zijn in Goma de oude Ebola maatregelen in ere hersteld. Timmerman: “Het grote gevaar is dat sommige steden grotendeels afhankelijk zijn van bijvoorbeeld agrarische producten uit het buitenland, waardoor er op termijn voedseltekorten ontstaan en mensen honger lijden. Hier zie je dat voedselsteun van het Wereldvoedselprogramma direct levens kan redden en conflicten kan helpen voorkomen.” 

Impuls om honger uit te bannen

Drie jaar geleden ontving The International Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN), waar PAX een belangrijk onderdeel van uitmaakt,  de Nobelprijs voor de Vrede in 2017. Daarmee kreeg het werk van ICAN – en PAX – voor een internationaal verbod op kernwapens een enorme impuls. We wensen met het WFP dat deze prijs eenzelfde impuls geeft aan het belangrijke werk om honger in de wereld tegen te gaan. Lees meer over de keuze van het Nobelprijs comité voor het WFP.  

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!