Nieuw bewijs betrokkenheid Egyptische marine bij mensenrechtenschendingen

Beeld: Beeld Alexandra España

26 maart 2022

De Egyptische marine is betrokken bij mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht. Dat blijkt opnieuw uit een onderzoek van Lighthouse Reports waarover de Volkskrant vandaag een artikel publiceert. Onderzoekers van collectief Lighthouse Reports kwamen met bewijzen waaruit genoemde schendingen blijken.   

PAX vindt in het licht van de nieuwe bewijzen dat Nederland onder deze omstandigheden geen wapens aan het Egyptische regime moeten leveren. Maar de Nederlandse Staat heeft in de afgelopen jaren meerdere wapenexportvergunningen afgegeven voor Egypte. PAX spande daarom in november 2021 samen met ‘Stop Wapenhandel’ en het NJCM een procedure aan tegen de Nederlandse Staat. 

Enteren vissersboten uit Gaza
Uit het onderzoek dat vandaag door de Volkskrant wordt gepubliceerd blijkt dat de Egyptische marine betrokken is bij het enteren van vissersboten uit Gaza. Daardoor kunnen deze vissers niet meer vissen voor de kust van Gaza, een gebied dat ook verder van de buitenwereld wordt afgesloten. Daarmee draagt de Egyptische marine bij aan een schending van het oorlogsrecht: het is verboden een blokkade in te zetten als straf tegen de bevolking van bezet gebied, wat de Gaza-strook is. 

Bij die blokkade gebruikt de Egyptische marine bovendien geweld – verschillende vissers zijn door de marine-eenheden gedood, zo stellen meerdere getuigen. Verschillende andere ongewapende vissers uit Gaza werden door de Egyptische marine beschoten, opgepakt of mishandeld.  

Militaire operaties Sinaï
Daarnaast voert de Egyptische marine militaire operaties uit in de Noordelijke Sinaï, waarbij volgens verschillende bronnen ook ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Dat gebeurt door special forces eenheden van de Egyptische marine. Die worden ondersteund vanuit schepen die zijn uitgerust met zogenaamde commando-, communicatie-, controle-apparatuur (C3-systemen) die vergelijkbaar zijn aan de systemen die Nederland nu gaat uitvoeren. Eerder werd al bekend dat de C3-systemen worden ingebouwd op fregatten die ook kunnen worden ingezet voor ondersteuning van dit soort special forces.

Geen wapenlevering aan Egypte
Het onderzoek bevestigt wat PAX, Stop Wapenhandel en NJCM in hun rechtszaak eind vorig jaar al naar voren brachten: het Egyptische regime maakt zich op grote schaal schuldig aan schendingen van mensenrechten en het oorlogsrecht. Daarom moeten aan dat land geen wapens worden geleverd. 

De overheid wilde daarin niet meegaan en blijft volhouden dat de wapenexportvergunningen zorgvuldig zijn afgegeven en dat de wapens dus wel mogen worden geëxporteerd. Vorig jaar november kreeg de Staat daarin gelijk van de rechter, maar tegen die beslissing zijn PAX, Stop Wapenhandel en het NJCM in hoger beroep gegaan.  
 
Donderdag 31 maart is het pleidooi bij het Gerechtshof Den Haag in het hoger beroep in deze zaak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief