In Syrië is de angst doodgegaan

Beeld: Syrische activiste Maha Ghrer, bijeenkomst met politici en leerlingen Odulphuslyceum in Tilburg, in de Raadszaal. Foto Gerdien Wolthaus Paauw gerdienwolthauspaauw.com

19 maart 2014

“Dit is geen burgeroorlog, maar een revolutie.” Deze woorden herhaalt Maha Ghrer, de lerares uit Aleppo telkens tijdens haar bezoek aan Nederland in maart. Met precies dezelfde kracht als drie jaar geleden spreekt ze over de idealen van de revolutie: het recht op vrijheid.

Het is pijnlijk om te zien hoe de wereld denkt dat Syrië in een hopeloze burgeroorlog terecht is gekomen. “Iedereen in Nederland vraagt me naar de extremistische groepen, maar zij krijgen veel te veel aandacht. Ze zijn veel kleiner dan jullie denken.”Ze vertelt vol verve over activisten zoals zijzelf die in gebieden waar de overheid is teruggetrokken zorgen dat het leven zo normaal mogelijk doorgaat. Dat kinderen naar school gaan, er psychologische hulp is voor getraumatiseerde kinderen, dat mensen het vuilnis van de straat halen. Tijdens haar bezoek aan Nederlandse scholen vertelt ze hoe ze zelf ooit bij de revolutie betrokken raakte. Dat was via haar man Mustafa en broer Hussein. Na de hoopvolle omwentelingen in Tunesië en Egypte, wilden mensen in Syrië ook de vrijheid proeven. Ze zagen het als hun kans om eindelijk hun dromen te realiseren. Niet meer bang zijn om door de geheime politie ineens opgepakt te worden, een beroep kiezen dat je zelf leuk lijkt.

School in Aleppo gaat door
Maar de vreedzame demonstraties werden keer op keer bloedig neergeslagen. Demonstranten verdwenen jaren in de gevangenis en werden gemarteld. Ook Maha’s broer zit al twee jaar in de gevangenis en haar man is vermoord. En ondanks al die onderdrukking, gingen de vreedzame protesten door. Ook nu nog geven vrienden en vriendinnen van Maha les aan kinderen in Aleppo. Leren ze hen om respect te hebben voor elkaar, ook al verschillen ze van elkaar. Op de vraag of het niet veel te gevaarlijk is in Aleppo, zegt Maha: “In Syrië is de angst doodgegaan. De dood is gewoon geworden. Na een bomaanslag ruimen we de rommel op en het leven gaat weer door.” De kinderen in de Mustafa Qarman school krijgen op een relatief rustige plek les. Hun school zit in het souterrain van een gebouw. Scherven zullen daar niet zo snel doordringen.

‘We gaan door’
Maha was donderdag 13 maart aanwezig bij de wake voor Syrië en sprak zaterdag 15 maart op de bijeenkomst ‘Doorbreek de stilte rond Syrië‘ in De Nieuwe Liefde over de school. Wie dat gemist heeft kan de talkshow nog per video meebeleven. In alle plekken waar Maha afgelopen week geweest is, blijft ze een boodschap van hoop doorgeven. We mogen niet opgeven, we moeten doorgaan.

Maha’s verhaal is ook volop in de kranten verschenen. Het Algemeen Dagblad, NRC Next en NRC Handelsblad, Het Parool en het Brabants Dagblad berichtten uitgebreid over haar en over de actie #WithSyria. Met een meer dan levensgrote projectie van het meisje met de ballon op het Rijksmuseum werd een wake voor Syrië extra zichtbaar gemaakt. Ook in andere steden waren soortgelijke wakes. In Breda en Tilburg organiseerden boekhandels, scholieren en andere activisten uit Breda en Tilburg acties voor Syrië. In totaal bracht dat 1479,85 euro op.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!