Vluchtelingenkamp Moria, januari 2017 Foto Amnesty International / Giorgos Kosmopoulos
Vluchtelingenkamp Moria, januari 2017 Foto Amnesty International / Giorgos Kosmopoulos

Breng 1000 vluchtelingen van de Griekse eilanden naar Nederland 

Vluchtelingenkamp Moria, januari 2017 Foto Amnesty International / Giorgos Kosmopoulos
Logo
Logo
Logo
26 november 2018

Kinderen die zelfmoord willen plegen, toenemend seksueel en fysiek geweld en geen uitzicht op een beter bestaan. In de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden worden de levens van meer dan 19.000 mensen verwoest. En het wordt nog erger met alweer de vierde winter voor de deur. Europese landen kunnen niet langer naar elkaar wijzen voor een oplossing: er moet nú iets gebeuren.

PAX roept samen met de initiatiefnemers van de petitie ‘Kijk niet weg’ de Nederlandse regering op om binnen Europa het voortouw te nemen en in navolging van Portugal 1000 mensen van de Griekse eilanden hierheen te halen.

Waarom is het belangrijk?

De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zijn compleet overbevolkt, waardoor deze mensen in verschrikkelijke omstandigheden leven. Op Samos zitten nu bijna 5000 mensen vast, ruim zeven keer meer dan waar het kamp voor gebouwd is. In het kamp Moria op Lesbos verblijven op dit moment 7300 mensen, terwijl het berekend is op maximaal 3100 mensen.

Seksueel en fysiek geweld nemen toe en de psychische nood is zeer hoog. Artsen zonder Grenzen gaf onlangs aan dat één op de vier kinderen die naar hun kliniek kwamen zichzelf beschadigt, geprobeerd heeft zelfmoord te plegen of hierover heeft nagedacht. Ook slapen mensen onder een doek dat gespannen wordt tussen twee tentjes in, ze moeten een wc delen met zeventig anderen, het rioolwater stroomt de tenten in en mensen moeten uren in de rij staan voor eten. Met de winter in aantocht wordt de noodsituatie alleen maar nijpender.

We vinden dat er nu een oplossing moet komen. Europa moet de mensen van de eilanden weghalen, zodat de kampen weer menswaardige opvang kunnen bieden, de asielprocedure gaat functioneren en mensen snel duidelijkheid over hun toekomst krijgen.
Portugal zegde einde oktober 2018 al toe 1.000 mensen over te nemen en gaf hiermee het goede voorbeeld. Wij roepen de Nederlandse regering op dit voorbeeld te volgen. Breng 1000 mensen van de Griekse eilanden naar Nederland over.

Steun ook onze oproep!

De initiatiefnemers van de petitie Kijk niet weg:

Amnesty International
Interculturele Stichting Salaam
PAX
Protestantse Diaconie Amsterdam
Stichting Bootvluchteling
The Present Movement
Tosti Creative - creatief bureau
We Gaan Ze Halen
Gert-Jan van den Bergh - advocaat
Veerle Goudswaard - advocaat
Adriaan Stoop - advocaat
Martha Visser - advocaat

Bron van de genoemde cijfers: mindigital.gr

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Meer info