Bijeenkomst 75 jaar Nakba: het Palestijnse verleden/heden

21 april 2023

Het Palestijnse volk is sinds het ontstaan van de staat Israël grotendeels op de vlucht. De Nakba, dat vertaald wordt als ‘de ramp’ of ‘de catastrofe’, is de periode van 1947 tot 1949, maar werkt nog steeds door op het leven van velen met Palestijnse roots. Wat gebeurde er 75 jaar geleden? En hoe gaat het nu met de Palestijnen die afstammen van de mensen die met geweld van hun land werden verdreven? En wat is de huidige situatie in Israël-Palestina?

PAX en Arminius Rotterdam organiseren 12 mei een avond vol krachtige Palestijnse stemmen. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Salah Hammouri werd vorig jaar door Israël gedeporteerd uit Oost-Jeruzalem, zijn geboortegrond. Hij leeft nu in Frankrijk, maar zet zich nog steeds in voor Palestijnse gevangenen. Hij deelt zijn verhaal. Dit onderdeel is in het Engels.

Dichter Maureen Ghazal heeft Palestijnse roots, dat hoor je terug in haar werk. Ze draagt daaruit voor.

Vredesorganisatie PAX werkt in verschillende conflictgebieden aan vrede. Door waarnemers te sturen naar de bezette gebieden wordt beschermende aanwezigheid geboden en schendingen gemonitord. Thomas van Gool en Julia Tebbe leggen uit wat zij daar deden/doen.

Ambtenaar en diplomaat Berber van der Woude werkte als diplomaat in Ramallah. Toen ze stopte, noemde ze het Nederlandse beleid rondom Palestina “een schandvlek waarbij we ons professionele en morele kompas uitzetten”. Wat kan zij delen over wat zij daar zag en wat kan Nederland doen?

 

Bestel nu je kaarten

De opbrengst van de kaartverkoop wordt gebruikt voor de organisatie van het event.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!