Bellen met Idlib: alsof het regime hier weer terug is

28 september 2018

Vrijdag 28 september

In Idlib lijkt de rust teruggekeerd. Maar schijn bedriegt. Weliswaar zijn de aanvallen van het Syrische leger en de Russische luchtmacht gestopt, maar de repressie en gewelddaden van met name de Jihadisten van HTS (voorheen al-Nusra) nemen toe. In Saraqeb is het nu verboden om te demonstreren en HTS heeft verklaard dat ze de demontranten zullen oppakken.

“Hi Ahmed, sorry dat ik je gisteren niet kon bellen maar ik had wat dringende zaken op het werk.”

“Geeft niet, we hebben allemaal wel eens te maken met dingen die niet kunnen wachten.”

“Hoe is het?”

“Goed en slecht. Het goede nieuws is dat we hier weer wat lucht hebben, en dat de angst om te moeten vluchten weg is. Ik heb je hier al over verteld. Het idee dat je ieder moment je huis zou moeten verlaten is verschrikkelijk, en het is zo’n opluchting dat dat angstbeeld nu weg is…”

“Je weet dat we nu bijna iedere week demonstreren, net als in 2011, maar vandaag gaat het niet gebeuren in Saraqeb. De mensen van HTS hebben hier alle demonstraties verboden. Alsof het regime hier weer terug is! Echt, ik zie geen verschil tussen hen en het regime.”

“Ze hebben vorige week ook een activist uit Kafranbel gearresteerd. Een gerespecteerd man die uitkwam voor zijn principes. Dat ze zo iemand durven pakken. Ja, dat maakt mij ook wel eens bang…”

“Gelukkig zijn ze niet overal even sterk. In Ariha, het dorp hiernaast wordt er bijvoorbeeld wel gedemonstreerd. Misschien dat we daar dan maar naartoe zullen gaan. Ik ga dan samen met een vriend die nu bij me op bezoek is. Ik ken hem nu 7 jaar. Hij komt uit Raqqa. Ik vertel je later nog wel hoe we elkaar hebben leren kennen.”

“Bellen we maandag weer?”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief