Geef Israël geen carte blanche, niet in Gaza en niet op de Westelijke Jordaanoever 

Beeld: Issam Rimawi/Anadolu/ANP

17 oktober 2023

Negen dagen na de aanval van Hamas gaan de Israëlische bombardementen op Gaza onverminderd door en de belegering neemt steeds dramatischer vormen aan. Een grondoffensief van Israël staat op het punt te beginnen. Ook zijn er nog steeds meer dan honderd Israëlische gijzelaars in handen van Hamas en andere groeperingen in de Gazastrook. Sinds 7 oktober zijn er al meer dan 4000 Palestijnen en Israëliërs gedood. Ook in Libanon zijn meerdere slachtoffers gevallen, waaronder een journalist. Dit is een ongekend drama waarbij burgers het slachtoffer zijn van de politieke doelen van leiders. Zij hebben nu bescherming nodig!

PAX en de Palestijnse en Israëlische vredesactivisten en mensenrechtenorganisaties waarmee we samenwerken, zijn ontsteld over dit lijden en we maken ons zorgen over wat er gaat komen. PAX blijft daarom onverminderd oproepen tot de-escalatie en een onmiddellijk staakt-het-vuren. Nog meer burgerslachtoffers moeten voorkomen worden. Internationaal recht en mensenrechten moeten de leidraad zijn waarbinnen we als internationale gemeenschap opereren en daar moeten we elkaar ook aan houden. Daarin is geen onderscheid mogelijk tussen Israëliërs en Palestijnen. De Nederlandse regering – die in haar buitenlandbeleid de bevordering van de internationale rechtsorde als kerndoel ziet – heeft die rol tot nog toe niet gepakt. Integendeel, met de uitspraken van de premier en meerdere ministers geeft de Nederlandse regering feitelijk een carte blanche aan Israël.

Westelijke Jordaanoever buiten beeld

Met de terecht grote aandacht voor de ontwikkelingen in en rond Gaza, lijkt de situatie op de Westelijke Jordaanoever buiten beeld te raken. Ten onrechte, want ook daar neemt geweld tegen Palestijnse burgers verontrustende vormen aan. Kolonisten worden actief bewapend door de Israëlische overheid en zelfs persoonlijk door de Minister van Nationale Veiligheid. Deze kolonistengroepen hebben op verschillende locaties al dodelijke aanvallen op Palestijnen uitgevoerd. Sinds 7 oktober is het dodental op de Westelijke Jordaanoever opgelopen tot 54. 

Geen bescherming

De inname van land neemt eveneens een enorme vaart. Meerdere Palestijnse gemeenschappen hebben hun land moeten verlaten onder grote druk en bedreigingen van kolonisten. Het Israëlische leger biedt totaal geen bescherming aan Palestijnse burgers of ondersteunt de kolonisten zelfs. Zo wordt de verschrikkelijke aanval van Hamas en de belegering en blokkade van Gaza aangegrepen om de inname van land verder te versnellen. Een duurzame oplossing wordt zo steeds moeilijker. Ook hiervoor mag de internationale gemeenschap de ogen niet sluiten. Men heeft dit immers al te vaak gedaan als het gaat om de systematische schendingen van mensenrechten, het apartheidsregime en de illegale bezettingen.

Juist in deze tijd is het enorm belangrijk om in te zetten op de-escalatie, een onmiddellijk staakt-het-vuren en het beschermen van internationaal recht en mensenrechten. De levens van vele burgers en gegijzelden liggen in de waagschaal en de internationale rechtsorde komt steeds verder onder druk te staan. We maken ons zorgen dat de bombardementen en daardoor noodzakelijke evacuatie van Gaza en het geweld van kolonisten in de Westbank uiteindelijk leiden tot een etnische zuivering en verdere annexatie van Palestijns gebied alsook vergaande regionale consequenties. Daarom herhalen wij onze oproep aan het demissionair kabinet en aan de Europese Commissie: Geef Israël geen carte blanche.

PAX is een petitie gestart met een oproep aan het kabinet voor de-escalatie en om het internationaal recht te verdedigen. 

Blijf op de hoogte van onze acties 

Naast deze petitie organiseert PAX geregeld acties en evenementen. Helaas blijft het geweld in Gaza nog altijd actueel en zijn we van plan om meer te organiseren om een signaal af te geven aan de politiek. Ook blijven we actief rondom kernwapens, de crisis rondom opvang van vluchtelingen en vrouwenrechten. Doe je ook mee? Blijf op de hoogte van al onze acties en schrijf je in voor de Action Alert.   

Ja, schrijf mij in voor de PAX Action Alert. Ik ontvang graag updates over petities, demonstraties en andere activiteiten.
Naam(Vereist)
Blijf op de hoogte
PAX gaat zorgvuldig met je gegevens om. Lees onze privacyverklaring. Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan PAX je telefonisch benaderen om je te informeren over ons vredeswerk.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief