Doorbreek de geweldsspiraal, roep juist nu op tot de-escalatie!

Beeld: Haitham Imdad/EPA/ANP

7 oktober 2023

De geweldsspiraal in Israël en Palestina is vanmorgen verder geëscaleerd door een bloedige aanval van Hamas op Israëlische burgers. Deze actie is verwerpelijk en roekeloos en wordt door PAX sterk veroordeeld. De Israëlische regering geeft ook direct aan met geweld te zullen reageren. Wij vrezen dat dit nog veel meer onschuldige burgers het leven gaat kosten. Intussen vullen vreselijke beelden social media en schuilen onze Israëlische en Palestijnse partners waar ze kunnen. PAX veroordeelt geweld tegen burgers, waar dan ook ter wereld.

Om de geweldspiraal te kunnen doorbreken moeten we de context en grondoorzaken benoemen. Die liggen in machtspolitiek en wanhoop. Zolang internationaal recht en mensenrechten niet gerespecteerd worden en er geen zicht is op verbetering, blijft deze geweldsspiraal steeds escaleren en zijn burgers telkens de dupe. Daarom moeten de grondoorzaken aangepakt worden.

Helaas staat deze uitbarsting niet op zichzelf. Het geweld neemt al tijden sterk toe, met name op de Westelijke Jordaanoever. Voor de escalatie op 7 oktober waren al meer dan 200 Palestijnen en 30 Israëli’s gedood. Daarmee was 2023 al het dodelijkste jaar sinds 2005. De aanval van Hamas kan niet los worden gezien worden van de wanhoop als gevolg van de illegale bezetting, de blokkade en rechteloosheid.

Er ligt nu ook een rol voor de internationale gemeenschap, inclusief Nederland en de Europese Unie, om verdere onschuldige burgerslachtoffers te voorkomen en de partijen op te roepen die geweldsspiraal te doorbreken en te stoppen met het verder aanjagen ervan. Eenduidig internationaal beleid is nodig, om te beginnen gericht op het naleven van internationaal recht en het respecteren van mensenrechten en de behoefte aan veiligheid en waardigheid voor iedereen. Alleen door een einde te maken aan de grondoorzaken, waaronder de illegale bezetting en ongelijkheid, kan deze spiraal echt doorbroken worden en daarmee de kans op vrede iets dichterbij brengen.

Vandaag treuren wij om ieder onschuldig slachtoffer. Laat de schok die dit teweeg brengt niet leiden tot meer geweld maar tot inzet voor vrede.

Blijf op de hoogte van onze acties 

Naast deze petitie organiseert PAX geregeld acties en evenementen. Helaas blijft het geweld in Gaza nog altijd actueel en zijn we van plan om meer te organiseren om een signaal af te geven aan de politiek. Ook blijven we actief rondom kernwapens, de crisis rondom opvang van vluchtelingen en vrouwenrechten. Doe je ook mee? Blijf op de hoogte van al onze acties en schrijf je in voor de Action Alert.   

Ja, schrijf mij in voor de PAX Action Alert. Ik ontvang graag updates over petities, demonstraties en andere activiteiten.
Naam(Vereist)
Blijf op de hoogte
PAX gaat zorgvuldig met je gegevens om. Lees onze privacyverklaring. Je telefoonnummer invullen is niet verplicht. Vul je je telefoonnummer in? Dan kan PAX je telefonisch benaderen om je te informeren over ons vredeswerk.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief