Israël voert repressie tegen maatschappelijk middenveld verder op: zes Palestijnse organisaties gesloten

Beeld: Defense for Children International - Palestine | Facebook

18 augustus 2022

Vanmorgen vroeg heeft het Israëlische leger invallen uitgevoerd bij zes prominente Palestijnse organisaties. Deze organisaties, waaronder Al-Haq en Defence for Children Palestine, zijn vorig jaar door Israël als terroristisch bestempeld. Israel bracht daar echter geen bewijs voor aan en de stap werd ontvangen met brede internationale kritiek. Desondanks gaat Israël onverminderd door met het bestrijden van deze organisaties. Bij de invallen vanochtend zijn zaken in beslag genomen, deuren afgesloten met metalen platen en militaire bevelen achtergelaten waarin de organisaties als onwettig verklaard worden.

Jarenlang patroon van repressie en ondermijning
Samen met 31 andere Nederlandse organisaties veroordeelde PAX eerder al de beslissing om de zes organisaties als terroristisch aan te merken. Dit Israëlische beleid past in een jarenlang patroon van repressie en ondermijning van Palestijnse organisaties die Israëlische mensenrechtenschendingen documenteren en internationaal campagne voeren. Antiterrorisme wetgeving wordt misbruikt om te verhinderen dat de organisaties hun werk kunnen doen. De inval en militaire bevelen zijn een nieuwe stap in de poging het legitieme werk van de gerespecteerde organisaties te stoppen. Naast het sluiten van de kantoren is er nu een nog groter risico dat ook de werknemers opgepakt zullen worden. 

Nederland moet in actie komen
Nederland moet voor mensenrechten staan en samen met andere Europese landen bijdragen aan de bescherming van bedreigde Palestijnse organisaties. Dat vereist actie. 

Nederland sprak zich vorige maand samen met andere EU-landen uit tegen de beschuldigingen en gaf aan dat er geen bewijs geleverd is om de organisaties als terroristisch aan te merken. Ook gaf Nederland aan dat het de samenwerking en steun voortzet en dat een vrij en sterk maatschappelijk middenveld onmisbaar is. Het is belangrijk dat Nederland woorden omzet in daden en actie onderneemt om het maatschappelijk middenveld te beschermen. Daarom doet PAX de volgende aanbevelingen:

  • Nederland dringt er op het hoogste diplomatieke niveau bij Israël op aan dat de beschuldigingen tegen de 6 organisaties worden ingetrokken en ze hun werk kunnen voortzetten.
  • Aangezien verklaringen tot nu toe niet hebben geholpen om de repressie te stoppen, moet Nederland (diplomatieke) consequenties verbinden aan deze stap, bijvoorbeeld door de Israëlische ambassadeur te ontbieden.
  • Nederland neemt ook op EU-niveau met gelijkgestemde landen maatregelen, zoals de opschorting van het EU-Israël associatieakkoord of de samenwerking met Israël in EU-programma’s, zoals het Horizon-programma.
  • Nederland moet de Palestijnse organisaties en het maatschappelijk middenveld openlijk financieel, politiek en waar nodig logistiek steunen, de financiële steun voortzetten en waar mogelijk vergroten.
  • Nederland vraagt de getroffen organisaties naar hoe bescherming geboden kan worden aan de werknemers en hoe bij kan worden gedragen aan het voortzetten van hun belangrijke werk.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!