Het gevaar uit de lucht

20 juli 2013

Na een periode van relatieve rust nam het regime van Bashar al-Assad eergisteren wraak op Saraqeb, een plaats in de provincie Idlib in het Noord-Westen van Syrie. Bij een luchtaanval op de plaats werden 6 mensen gedood. Een van hen was Abdel Naser Awad ofwel Abu Sbayh, een van de medewerkers van de radiozender Alwan FM (“Alwan” betekent “kleuren”) die IKV Pax Christi ondersteunt via Adopt a Revolution. In het programma “Ik wil praten” sprak hij over vrijheid.

Saraqeb is bekend om haar muurschilderingen die de civiele waarden van de revolutie uitdragen. Vaak in het Arabisch, soms in andere talen, de ene keer spitsvondig, dan weer romantisch of grappig, de muren van Saraqeb geven een prachtig beeld van de revolutie. Saraqeb, tot voor de revolutie een onbekende provincieplaats, heeft een sterke civiele beweging. Naast de radiozender Alwan FM worden in de plaats verschillende revolutionaire kranten en tijdschriften gemaakt, is er een weekblad speciaal voor kinderen, “Zeitoun wa-Zeitouneh” en zijn er verschillende verenigingen.

Een van de activisten uit Saraqeb waarmee IKV Pax Christi contact heeft vertelde me over de aanval van donderdag: “De laatste tijd was het relatief rustig. Gisteren waren er vier luchtaanvallen op vier plaatsen in Saraqeb. […] Vandaag scheren de vliegtuigen steeds over, maar ze hebben geen aanvallen gedaan. Niemand weet wanneer ze aanvallen. De laatste tijd was er relatieve stabiliteit, veel mensen waren teruggekomen naar de stad. Na de aanvallen zijn ze allemaal weer naar het platteland gevlucht.”

“De mensen zijn gewend geraakt aan alle gevaren”, gaat hij verder. “Maar het gevaar van vliegtuigen, daar is moeilijk mee om te gaan, daar kun je niet aan wennen.” Op mijn vraag naar de noodzaak van een no-fly-zone boven de noordelijke gebieden die onder controle van de oppositie staan antwoordt hij: “Maar niemand wil het horen. De situatie wordt elke dag gecompliceerder en we weten niet wat ons te wachten staat. We blijven hoop houden dat er iets gebeurt.” Hij vertelt hoe hij steeds meer het gevoel krijgt dat zijn activisme geen zin heeft, dat het niets bijdraagt.

Toch is er hoop: “Na het oprichten van de Islamitische Staat van Irak en Syrie (de Syrische afdeling van al-Qaeda waar de islamitische gewapende groep Jabhat an-Nusra in is opgegaan, MW) zijn er bij ons in Saraqeb veel strijders overgelopen vanuit Jabhat an-Nusra. Een groot deel van de groep, inclusief een leider, hebben de groep verlaten. Misschien heeft het te maken met het feit dat de situatie bij ons anders is. Saraqeb heeft nog steeds een sterke civiele beweging die weerstand kan bieden aan heel veel zaken.”

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!