Clusterbommen in Syrië gemaakt door Russisch bedrijf Splav

21 februari 2014

kaferzita 2De clustermunitie die vorige week in Syrie werd gebruikt is door Human Rights Watch geïdentificeerd als afgevuurd door een lanceersysteem dat werd geproduceerd door het Russische staatsbedrijf Splav. Dat is voor PAX geen onbekende naam. Ieder jaar brengen we een rapport uit over welke financiële instellingen wereldwijd investeren in bedrijven die clustermunitie produceren. De productie van clustermunitie is verboden voor landen die lid zijn van het Clustermunitieverdrag, maar deze wapens worden nog steeds geproduceerd door bedrijven in landen die nog niet bij het historische verdrag zijn aangesloten. 

Het systeem dat in de aanvallen op Keferzita is gebruikt – het Smerch lanceersysteem – wordt nog steeds op de website geadverteerd. Wanneer en hoe de Smerch lanceersystemen in Syrië terecht zijn gekomen is nog niet bekend. Belangrijk is echter dat dit soort producenten nog steeds bestaan en clustermunitie maken. Als we met zijn allen een wereld zonder clusterbommen willen, dan moeten we dit soort bedrijven een signaal geven en alle investeringen in clustermunitie stopzetten. Geld naar clustermunitie fabrikanten maakt het immers mogelijk dat deze afschuwwekkende wapens geproduceerd kunnen worden en in conflicten kunnen opduiken, zoals nu in Syrië het geval is. De enige manier om er zeker van te zijn dat geld van financiële instellingen niet wordt gebruikt voor clustermunitie, is om sluitend beleid op te stellen dat iedere vorm van investeringen aan clustermunitie bedrijven uitsluit.

PAX zet zich al jaren in voor een wereld zonder clustermunitie. Via de Stop Explosive Investments campagne van de Cluster Munition Coalition willen bereiken dat er geen geld meer gaat naar bedrijven die clustermunitie produceren. We roepen financiële instellingen op niet te investeren in dit soort bedrijven en hiertoe alomvattend beleid op te stellen dat clustermunitie producenten uitsluit.  Daarnaast roepen we staten op om wetgeving op te stellen om investeringen in clustermunitie fabrikanten te verbieden.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!