Bezorgdheid over Syrie op internationale clusterbommenconferentie

3 september 2014

Deze week komen diplomaten, campaigners, VN-organisaties en clustermunitie slachtoffers bijeen in Costa Rica voor een conferentie die tot doel heeft clustermunitie wereldwijd uit te bannen. Als actief lid van de Cluster Munition Coalition is PAX bij deze conferentie aanwezig. Collega Suzanne Oosterwijk doet verslag op de blog Wapenfeiten. Syrie is naast Zuid-Soedan en Oekraine een van de landen die hoog op de agenda staan van de conferentie omdat er het afgelopen jaar clustermunitie is ingezet. Aan de vooravond van de conferentie maakte Human Rights Watch bekend dat behalve het Assad-regime ook de Islamitische Staat (IS) clusterbommen heeft ingezet in Syrie. Human Rights Watch documenteerde de inzet van clusterbommen door IS in de Koerdische plaats Kobani bij de grens met Turkije.

Het Syrische leger heeft volgens Human Rights Watch sinds midden 2012 ten minste 249 keer clustermunitie ingezet op verschillende plaatsen in 10 van de 14 provincies van Syrie. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle incidenten gedocumenteerd kunnen worden. 

Volgens gegevens van de Cluster Munition Monitor 2014 – het jaarverslag van de Cluster Munition Coalition zijn er in 2012 en 2013 ten minste 1,584 dodelijke slachtoffers gevallen in Syrie door aanvallen met clusterbommen en onontplofte resten. In de eerste helft van 2014 werden nog honderden slachtoffers gedocumenteerd. Het overgrote deel van de slachtoffers, 97%, waren burgers.

Het Assad-regime is clusterbommen blijven inzetten ondanks internationale veroordelingen. Meer dan 140 landen hebben het gebruik van clusterbommen in Syrie veroordeeld in verklaringen en resoluties. Ook IS zet nu dus clusterbommen in. het gebruik door niet-statelijke actoren maakt het probleem nog groter.

Suzanne Oosterwijk roept vanuit Costa Rica op: “Het is zaak dat overheden duidelijk laten zien hoever ze zijn met de implementatie van het verdrag. Maar bovenal is het van groot belang dat staten zich luid en duidelijk uitspreken tegen ieder gebruik van clustermunitie en het gebruik van clustermunitie in en door Syrië, in Zuid Soedan en in Oekraïne ten strengste veroordelen. Daarnaast zullen de campaigners van de Cluster Munition Coalition, waar PAX actief lid van is, landen aansporen om het verdrag te ratificeren of toe te treden. Het aantal landen dat clustermunitie categorisch verbiedt móet omhoog. We moeten verdere stappen zetten naar een universeel verbod. Alleen zo kunnen we garanderen dat dit wapentuig  de wereld uit wordt geholpen. Alleen zo kunnen we garanderen dat deze wapens geen levens of ledematen meer eisen. Alleen zo kunnen we een wereld zonder clustermunitie werkelijkheid laten worden.”

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!