Vergeet Oekraïne niet 

Beeld: Alina Smutko

22 februari 2024

Op 24 februari aanstaande duurt de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne alweer twee jaar. Twee jaar waarin de angst voor het verliezen van dierbaren, huizen, scholen, musea, ziekenhuizen, en nog veel meer een dagelijkse realiteit is voor de Oekraïense samenleving. En hoe langer deze uitputtingsslag duurt, hoe zwaarder het wordt voor Oekraïne en haar burgers om haar land te (blijven) verdedigen. Zeker als er geen uitzicht is op een spoedige beëindiging. We mogen deze oorlog op ons Europese continent daarom niet vergeten, sterker nog: Nederlandse steun voor Oekraïne is en blijft nodig. Oók jouw steun.

Sinds de invasie van 22 februari 2024 begaat het Russische leger op grote schaal oorlogsmisdaden. Het leger bezet een deel van het land en voert met grote regelmaat aanvallen uit op burgerdoelen. Op verschillende plekken aan het front wordt hevig gevochten. De verwoesting en het menselijk leed in Oekraïne zijn enorm. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld en hebben daarbij alles moeten achterlaten. De winterse omstandigheden zorgen voor extra zorgen over de humanitaire omstandigheden.

Weerbaarheid van Oekraïense bevolking

Voor een groot deel van de Oekraïense bevolking komen eerste levensbehoeften steeds verder onder druk te staan. De oorlog veroorzaakt enorme schade voor de mensen en hun omgeving. Tegelijkertijd zien we dat geliefden trouwen, mensen samenkomen om te eten, religieuze diensten bijwonen, en zoveel mogelijk proberen het dagelijkse leven dragelijk te houden. We zien een enorme weerbaarheid.

En het gaat verder dan dat: mensen werken aan de democratische ontwikkeling van Oekraïne, de verhouding tussen centraal en lokaal bestuur, anti-corruptie, psychosociale hulp en de hervormingen die nodig zijn voor deelname aan de Europese Unie. Ondanks de oorlog is ruimte voor diversiteit in meningen, ideeën, perspectieven. 

Wat doet PAX?

We staan dagelijks in contact met onze partners in Oekraïne om hen te steunen; met advies, morele ondersteuning, verbinding en financiële hulp voor praktische zaken. Samen met onze achterban, supporters en anderen tonen we onze solidariteit via (social) media en door deel te nemen aan bijeenkomsten, kerkdiensten en demonstraties. Lees hier meer over ons werk.

Steun ons werk

De onvoorwaardelijke steun van ons in het westen is essentieel voor de Oekraïense bevolking. Het biedt kracht en hoop. Hoop op vrede en veiligheid waar iedereen recht op heeft. Wil je ook helpen? Steun ons werk. PAX werkt aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Alleen met steun van jou kunnen we dat blijven doen. 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!