Stiltecentrum

In het pand van PAX op het Godebaldkwartier 74 bevindt zich het Stiltecentrum. Om bij het Stiltecentrum te komen loop je door de hectiek van Hoog Catharijne: de reclameborden, winkelende mensen en veelkleurige etalages. Eenmaal door de deur van het Stiltecentrum sta je in een heel andere wereld: een plek van stilte, bezinning, inspiratie en ontmoeting.

Het Stiltecentrum is een unieke plek in Utrecht. Het biedt aan alle mensen in Hoog Catharijne een toegankelijke plek om even binnen te lopen voor stilte en reflectie. Hier is aandacht voor wat mensen beweegt, bezielt en soms ook belemmert. Iedere dag zijn er vrijwilligers aanwezig die bezoekers ontvangen, een troostende schouder of luisterend oor bieden. Indien nodig, helpen zij ook met het vinden van de weg naar reguliere hulpverlening.

Kloosterorde

Het verhaal achter het Stiltecentrum is bijzonder. De kloosterorde ‘Zusters van de Eucharistie’ hadden op de Catharijnesingel, vlakbij het station Utrecht Centraal, een klooster en een kapel die 24 uur per dag open was. Het was een plaats waar burgers van Utrecht en reizigers terecht konden voor een moment van stilte, contemplatie of vertroosting. Vanwege de bouw van winkelcentrum Hoog Catharijne moesten het klooster en de kapel gesloopt worden. De nonnen hebben destijds bedongen dat er midden op Hoog Catharijne een nieuw klooster werd gebouwd met daarbij een Stiltecentrum. De zusters wilden midden in het drukste winkelcentrum van Nederland een oase van stilte en vrede. En zo is het ook uitgevoerd.  

Vanwege hun hoge leeftijd hebben de zusters in 1991 aan vredesbeweging Pax Christi gevraagd om het beheer van het Stiltecentrum over te nemen. Hun klooster is het kantoor van PAX geworden. In ruil voor het gebruik beheert PAX het gehele pand en biedt dus ook nog steeds onderdak aan het Stiltecentrum.

Kijk voor meer informatie over het Stiltecentrum en de activiteiten die daar plaatsvinden op stiltecentrum.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief