PAX en de Nationale Postcode Loterij

Beeld: Roy Beusker

De Postcode Loterij en PAX: samen aan vrede werken.

Nationale Postcode Loterij

PAX wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Naast de reguliere, jaarlijkse bijdrage heeft PAX ook een extra schenkingen voor bijzondere projecten ontvangen van de Postcode Loterij.

Waarheid en gerechtigheid voor Colombia

In Colombia ondersteunt PAX de slachtoffers van de oorlog die in dat land heerste en krijgt daarvoor vanaf nu steun van de Postcode Loterij. Er komt dankzij de deelnemers van Postcode Loterij ruim anderhalf miljoen euro vrij voor het project ‘Waarheid en Gerechtigheid’. “Deze toekenning is geweldig nieuws voor ons programma én de slachtoffers in Colombia”, stelt Sander Otten van PAX. Lees meer

Lees het jaarverslag 2019 van het project Waarheid en gerechtigheid voor oorlogsslachtoffers in Colombia.

Verhaal van mijn vlucht

Dit project ontwikkelden PAX en Critical Mass voor middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs. In ‘Verhaal van mijn vlucht’ maken leerlingen kennis met de oorlog in Syrië door middel van een ‘serious game’. Vervolgens komt een Syrische spreker in de klas zijn of haar persoonlijke verhaal vertellen. Hierna gaan leerlingen in gesprek. De docent faciliteert een genuanceerd debat over vluchtelingen. Per school wordt bovendien een team van docenten getraind in het bespreekbaar maken van dit soort gevoelige thema’s. Ook bespreken zij hoe ze hier als team en als school mee om kunnen gaan.

Zie ook verhaalvanmijnvlucht.nl

Lessen in vrede

De jongste generatie in Syrië kent alleen oorlog. Kinderen zijn getraumatiseerd en weten niet meer wat vrede is. Scholen zijn kapotgebombardeerd en ouders durven hun kinderen niet naar school te sturen uit angst voor het aanhoudende geweld. Met steun van de deelnemers van de Postcode Loterij krijgen kinderen ‘Lessen in vrede‘.

Na de val van Aleppo eind 2016 heeft PAX – samen met haar lokale partner in Syrië Kesh Malek – het project ‘Lessen in vrede’ voortgezet in het gebied ten noorden van Aleppo, dichtbij de Turkse grens. Daar maken we zeven gebouwen geschikt om als school te gebruiken, met schuilmogelijkheden. Hiermee wordt het voor 2000 jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar mogelijk om weer naar school te gaan. Op school krijgen ze de kennis, vaardigheden en inzichten om tolerante, actieve en vrije burgers te worden.

Bekijk ook het beeldverhaal ‘Lessen in vrede‘.

Over de Nationale Postcode Loterij – samen maken we het verschil

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen die werken aan een rechtvaardige, gezonde en groene wereld. De loterij werft fondsen voor haar goede doelen en geeft bekendheid aan hun werk.  

Bij de Postcode Loterij vormt je postcode je lotnummer. Daardoor win je samen met je buren. Inmiddels spelen 3 miljoen deelnemers mee met de loterij. Deelnemers maken maandelijks kans op honderdduizenden prijzen en steunen met minimaal 40 procent van de lotprijs jaarlijks 146 goededoelenorganisaties. Sinds de oprichting van de Postcode Loterij is ruim 7,6 miljard euro aan mens en natuur geschonken. PAX en vele andere organisaties ontvangen elk jaar steun.

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen samen met de Postcode Loterijen in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen de Postcode Lottery Group. De Postcode Lottery Group is met jaarlijks € 854 miljoen euro aan donaties één van de grootste private geldgevers aan goede doelen ter wereld. Goede doelen loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO).

De Postcode Loterij en de VriendenLoterij vormen de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze loterijen zijn als Nederlandse traditie opgenomen op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed (UNESCO). Het format van de Postcode Loterij is ook actief in Groot-Brittannië, Zweden, Duitsland en Noorwegen. De Goede Doelen Loterijen samen met de loterijen in deze landen zijn de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. 

Kijk hier voor een overzicht van alle goede doelen die door de Nationale Postcode Loterij worden gesteund.

Kijk ook op of https://postcodeloterij.nl of  www.facebook.com/postcodeloterij voor actuele berichten over activiteiten of projecten van de beneficiënten van de Postcode Loterij. Volg de Nationale Postcode Loterij ook op Twitter.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief