Youth Peace Tour Oekraïne

Beeld: Youth Peace Tour Ukraine 2018. Photo Tilia Maas Geesteranus

Samen met vijftien jonge (potentiële) leiders reizen we door Oekraïne. We reflecteren op politieke en persoonlijke ontwikkeling, en ontwikkelen vaardigheden waarmee een verandering in de Oekraïense samenleving bewerkstelligd kan worden. Diversiteit is hierbij van groot belang.

Sinds het uitbreken van de revolutie eind 2014 is Oekraïne in crisis. Binnen het land is er de dreiging van separatistische bewegingen, en tegelijkertijd bezet Rusland delen van Oekraïne. Deze twee krachten, intern en extern, blokkeren een oplossing voor het conflict. Potentiële jeugdleiders zijn deel van een oplossing waarbij vrede en wederzijds respect voor diversiteit hand in hand gaan. In tegenstelling tot een groot gedeelte van de oudere generaties hebben jongeren vaak het gevoel dat hun inspanningen een verschil kunnen maken, dat ze de toekomst die ze voor zich zien kunnen waarmaken. Daarom is het doel van dit project om hun potentieel te ondersteunen en stimuleren door middel van uitwisseling en training. Dit wordt gedaan in de tour, die jaarlijks georganiseerd wordt sinds 2015.

“Sinds de Youth Peace Tour heb ik veel cursussen bezocht over onderwerpen in de maatschappij. (…) Deze Tour heeft me veel belangrijke dingen gegeven, zoals vrienden en misschien zelfs mijn toekomstige missie.”

Julia Z., Mariupol

Uitdagingen

De eerste uitdaging is het aantrekken van een diverse groep binnen Oekraïne. Desondanks blijven we dit proberen. Gevolgd door de tweede uitdaging: het inspireren van de jongeren tijdens de reis op zo’n manier dat het ze ertoe zal zetten om zelf in actie te komen voor verandering binnen hun eigen omgeving na de tour. 

Contact

Cinta Depondt, Project Leider Eastern Europe & Eurasia (Ukraine), depondt@paxforpeace.nl

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!