Youth Peace Tour Oekraïne. Foto Tilia Maas Geesteranus
Youth Peace Tour Oekraïne. Foto Tilia Maas Geesteranus

Youth Peace Tour Oekraïne 

Youth Peace Tour Oekraïne. Foto Tilia Maas Geesteranus
Samen met vijftien jonge (potentiële) leiders reizen we door Oekraïne. We reflecteren op politieke en persoonlijke ontwikkeling, en ontwikkelen vaardigheden waarmee een verandering in de Oekraïense samenleving bewerkstelligd kan worden. Diversiteit is hierbij van groot belang.

Sinds het uitbreken van de revolutie eind 2014 is Oekraïne in crisis. Binnen het land is er de dreiging van separatistische bewegingen, en tegelijkertijd bezet Rusland delen van Oekraïne. Deze twee krachten, intern en extern, blokkeren een oplossing voor het conflict. Potentiële jeugdleiders zijn deel van een oplossing waarbij vrede en wederzijds respect voor diversiteit hand in hand gaan. In tegenstelling tot een groot gedeelte van de oudere generaties hebben jongeren vaak het gevoel dat hun inspanningen een verschil kunnen maken, dat ze de toekomst die ze voor zich zien kunnen waarmaken. Daarom is het doel van dit project om hun potentieel te ondersteunen en stimuleren door middel van uitwisseling en training. Dit wordt gedaan in de tour, die jaarlijks georganiseerd wordt sinds 2015.

"Sinds de Youth Peace Tour heb ik veel cursussen bezocht over onderwerpen in de maatschappij. (...) Deze Tour heeft me veel belangrijke dingen gegeven, zoals vrienden en misschien zelfs mijn toekomstige missie."

Julia Z., Mariupol

Uitdagingen

De eerste uitdaging is het aantrekken van een diverse groep binnen Oekraïne. Desondanks blijven we dit proberen. Gevolgd door de tweede uitdaging: het inspireren van de jongeren tijdens de reis op zo’n manier dat het ze ertoe zal zetten om zelf in actie te komen voor verandering binnen hun eigen omgeving na de tour. 

Contact

Cinta Depondt, Project Leider Eastern Europe & Eurasia (Ukraine), depondt(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl


Activiteiten & Resultaten

4081_oekrayne-2016-youth-peace-tour-c-pax-cinta-dupont-rf-4.jpg

Gastsprekers

Gastsprekers zorgen voor input voor dynamische discussies. Deze gastdocenten worden samen met de groep na afloop geëvalueerd.

4082_oekrayne-2016-youth-peace-tour-c-pax-cinta-dupont-rf-9.jpg

Workshops

Tijdens de Youth Peace Tour worden verschillende workshops gegeven op het gebied van geweldloze communicatie. Dit gebeurt zowel op persoonlijk niveau als op groepsniveau. Binnen de groepsworkshops wordt een veilige omgeving gecreëerd waarbinnen sociale en persoonlijke onderwerpen besproken kunnen worden. De jongeren worden ook gestimuleerd om zich te realiseren dat ze niet hoeven af te wachten tot de overheid in actie komt, maar dat ze ook zelf het begin kunnen zijn van verandering. Om een beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden leren ze hoe ze een Persoonlijk Ontwikkelingsplan kunnen vormgeven.

4083_oekrayne-2017-3rd-youth-peace-tour-c-pax-tilia-maas-geesteranus-rf-167.jpg

Reizen

Het belangrijkste aspect van dit project is de reis zelf, waarbinnen kleinere activiteiten plaatsvinden. Omdat maar weinig Oekraïners buiten hun eigen regio hebben gereisd, is het reizen op zichzelf al waardevol. Door dit te doen, en door in gesprek te gaan met de groep en met gastgemeenschappen, leren de deelnemers over hun eigen land. Dit kan leiden tot een groter gevoel van onderlinge verbondenheid.

4084_oekrayne-2015-pax-jongerenreis-c-pax-tilia-maas-geesteranus-rf-3.jpg

Selectieproces

Geïnteresseerde jongeren kunnen zich opgeven door het beantwoorden van een aantal vragen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun motivatie, geografie, geslacht en bereidheid om in dialoog te gaan (ongeacht hun standpunt). Kandidaten komen dus vanuit heel Oekraïne, zelfs vanuit de gebieden die niet gecontroleerd worden door de overheid.

Blijf op de hoogte van het werk van PAX. 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen