Walk of Peace

Beeld: Walk of Peace Nieuwegein. Foto © Lize Kraan

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen. Zo leer je je dorp of stad, én haar inwoners, door een nieuwe bril kennen!

In 2015 vond de eerste Walk of Peace plaats, en sindsdien ondersteunt PAX lokale groepen die zelf zo’n vredeswandeling willen organiseren. Het initiatief slaat goed aan: ieder jaar groeit de belangstelling voor de Walk of Peace. In 2018 zijn er op maar liefst 31 plekken in het land door lokale groepen Walks of Peace georganiseerd. Deelnemers en organisatoren vertellen hun positieve ervaringen door, waardoor steeds weer nieuwe groepen gemotiveerd raken om een vredeswandeling te organiseren.

Bruggen slaan tijdens een mini-pelgrimage

De wandelingen voeren langs betekenisvolle plekken die te maken hebben met gerechtigheid en vrede. Vaak zijn dit gebedshuizen en monumenten. Op elke tussenstop staat iemand die een korte uitleg geeft over de locatie en een boodschap of korte opdracht meegeeft voor de volgende bestemming. Aan de wandelingen doen mensen van alle leeftijden en achtergronden mee, die elkaar vooraf vaak niet kennen maar tijdens deze mini-pelgrimages samen optrekken. Zo worden tijdens een Walk of Peace bruggen geslagen tussen groepen in de samenleving die elkaar anders niet zo makkelijk zouden ontmoeten. Dankzij de Walks of Peace ontstaan veel nieuwe contacten binnen gemeenten: mensen blijven na afloop soms nog jarenlang met elkaar in contact.

Het idee voor de Walk of Peace is ontstaan vanuit de werkgroep Pilgrimage & Justice van de Wereldraad van Kerken. In Nederland hebben de Raad van Kerken en PAX het initiatief genomen om de Walk of Peace landelijk te coördineren. PAX biedt onder andere een uitgebreid stappenplan voor de organisatie van een Walk of Peace, workshops, een training, promotiemateriaal en persoonlijk advies.

Het doel van de Walk of Peace

Het doel van de Walk of Peace is de wandelaars stil te laten staan bij het belang van vrede op verschillende niveaus. Tijdens de wandeling zal de relatie tussen conflicten op mondiaal niveau en op persoonlijk niveau worden belicht.

Met de Walk of Peace laten we zien hoe ontmoeting en verbinding het begin kan zijn voor een vreedzame en rechtvaardige samenleving. Tijdens de wandeling van dit jaar denken en spreken we over de ontwikkelingen in de wereld, de onzekerheid die oorlog voor Oekraïne met zich meebrengt in Europa en de relatie met oplaaiende conflicten in overige landen van de wereld.

PAX organiseert samen met de Raad van Kerken, de Haagse Gemeenschap van Kerken, het Apostolisch Genootschap, en het Haags Vredes Initiatief en met medewerking van vele anderen, dit jaar de nationale Walk of Peace in Den Haag. Met deze nationale Walk of Peace wordt de Vredesweek 2022 afgesloten.

Over de Walk of Peace 2022

Op 25 September 2022 liepen we de jaarlijkse Walk of Peace in Den Haag. Het thema van de Vredesweek 2022 was ‘Generatie Vrede’, wat ook tot uiting kwam tijdens de wandeling. De wandeling benadrukte het belang van vrede, samenkomst en voortdurende dialoog. De wandeling startte bij het Vredespaleis en eindigde via in het Zuiderpark, waar iedereen, onder het genot van hapjes en muziek, met elkaar verder in gesprek kan gaan. 

 

 

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!