Vrouwen spreken zich uit tegen radicalisering in Burkina Faso

In het noorden van Burkina Faso ondersteunt PAX vrouwen die zich inzetten voor het bestrijden van radicalisering en gewelddadig extremisme. Op de lange termijn draagt het project bij aan het tegengaan van rekrutering door gewapende groepen die in de regio actief zijn en zich vooral richten op jongens en mannen.

Geradicaliseerde individuen vormen een gemakkelijk doelwit voor rekruteringscampagnes door gewelddadige extremistische organisaties. Radicalisering groeit onder invloed van haatdragende ideologieën die verspreid worden binnen zowel de gemeenschap als families. Als moeders en echtgenoten, nemen vrouwen een belangrijke positie in binnen de familie. Hoewel sommige vrouwen bijdragen aan de verspreiding van extremistische ideeën, spelen zij een even cruciale rol in het tegengaan hiervan.

Vrouwelijk leiderschap
PAX’ partnerorganisatie AFEDEB, wordt geleid door vrouwen uit de noordelijke provinciehoofdstad Ouahigouya die zich hardmaken tegen radicalisering. Vrouwen met verschillende etnische achtergronden worden getraind in het vroegtijdig identificeren van symptomen van radicalisering binnen hun familie en gemeenschap. Ze organiseren dialoogsessies, huisbezoeken, en radio-uitzendingen om aandacht te verspreiden voor de kernoorzaken van radicalisering. Dit versterkt hun reputatie binnen de gemeenschap en draagt in het bijzonder bij aan gelijkwaardige genderrelaties in verhouding tot mannen.

Meer weten?
Contact koppen@paxforpeace.nlminoungou@paxforpeace.nl 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.