Vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan

Kuron Peace Village is een vredesdorp, opgezet door bisschop Paride Taban, met het doel de bevolking in die omgeving te verenigen en zo een voorbeeld te zijn in Zuid-Soedan, een land dat is verscheurd door burgeroorlogen.

Kuron Peace Village is een vredesdorp, opgezet door bisschop Paride Taban, met het doel de bevolking in die omgeving te verenigen en zo een voorbeeld te zijn in Zuid-Soedan, een land dat is verscheurd door burgeroorlogen.

In het vredesdorp Kuron Peace Village, in de grensprovincie Oost-Equatoria van Zuid-Soedan, werken en wonen verschillende etnische groepen vreedzaam samen. Dat is verre van vanzelfsprekend in het door gewelddadige conflicten geplaagde Zuid-Soedan. Emeritus bisschop Paride Taban* (1936) had een droom toen hij begin jaren 2000 Kuron oprichtte: “I have been dreaming of a community where people with different ethnicity and different religious background can live side by side with confidence, in harmony and fellowship.”

De bisschop kwam op het idee toen hij in de jaren negentig het vredesdorp Neve Shalom in Israël bezocht, waar Israëliërs en Palestijnen vredig samenleven. In 2000 werd met hulp uit Nederland begonnen met de bouw van een brug over de rivier Kuron. In de jaren daarna ontstond de Holy Trinity Peace Village Kuron. Nu werken er enkele tientallen mensen in het gezondheidscentrum of op de basisschool die ze zelf hebben opgericht. Anderen demonstreren nieuwe landbouwmethoden of doen vredeswerk in samenwerking met de lokale gemeenschap. Het vredeswerk bestaat uit dialoog, conflicttransformatie en traditionele conflictoplossing, sport en theater voor bewustwording en uitwisseling van krijgers en chiefs over de grenzen met Oeganda en Kenia om daar kennis over en ervaring met vredesopbouw en lokaal bestuur te krijgen.

Bisschop Paride Taban

Emeritus bisschop Paride Taban (1936) is oprichter van Holy Trinity Peace Village Kuron (jaren 2000), dat een baken van vrede is binnen het door conflicten getergde Zuid-Soedan. De bisschop zet zich al zijn hele leven in voor vredesdialoog en ontwikkeling in Zuid-Soedan en grensoverschrijdend met Kenia en Oeganda en schuwt daarbij niet om politieke leiders en lokale krijgsheren de waarheid te vertellen.

In 2013 ontving hij de VN Sergio Vieira de Mello-vredesprijs voor zijn uitzonderlijke inzet om verschillende gemeenschappen in Zuid-Soedan met elkaar te verzoenen. Hij is nauw betrokken geweest bij het bereiken van een vredesakkoord tussen de regering van Zuid-Soedan en de rebellen van David Yau Yau in mei 2014.

Op 16 mei 2018 ontving hij de prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award voor de ‘Freedom of Worship’. Hij ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange uitzonderlijke inzet voor vrede in het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan. Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan bijzondere mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees.

Contact

Sara Ketelaar, programmaleider, ketelaar@paxforpeace.nl

Bekijk ook