Peace & Sports

Beeld: Foto PAX / Sara Ketelaar

Dit vredesprogramma in het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia gebruikt sport als manier om rivaliserende groepen bij elkaar te brengen, en een cyclus van geweld te doorbreken.
Accepteer alsjeblieft marketing om video's en andere externe media te bekijken. Herlaad pagina na accepteren van de cookies.

Peace & Sports is gestart als pilot, toen de Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban vredesorganisatie PAX in 2005 benaderde. Hij wilde samen een programma ontwikkelen, gericht op jonge krijgers van nomadenvolken in het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia.

Jonge krijgers maken elkaar vee afhandig, om zo status te verwerven. Bij thuiskomst wordt een succesvolle jacht gevierd met een groot feest. Sinds de beschikbaarheid van moderne wapens, zoals kalasjnikovs, loopt dit culturele gebruik echter stevig uit de hand, wat geleid heeft tot een explosie van geweld met veel doden als gevolg.

Het Peace & Sports-programma probeert door strijdende partijen bij elkaar te brengen en sportieve alternatieven te bieden de spiraal van geweld te doorbreken. In samenwerking met lokale partnerorganisaties zijn jonge krijgers opgeleid tot sportleaders en de geschoolde jongemannen tot Peace and Sports Facilitators. Daarnaast worden vredesbijeenkomsten en cross border sporttoernooien georganiseerd.

De nadruk van deze pilot en het huidige vredesprogramma in het grensgebied ligt op conflictpreventie, conflicthantering en het zoeken naar oplossingen om vreedzaam samen te leven. Jonge vredeswerkers worden hierbij geassisteerd zodat zij op hun beurt een steentje kunnen bijdragen aan het lokale vredesproces en ontwikkeling in een achtergesteld gebied. Er is een lokaal netwerk ontstaan van vredesorganisaties die nauw samenwerken over grenzen, wat vraagt om uitbreiding.

Peace & Sports is opgezet en gecoƶrdineerd door PAX in samenwerking met Seeds of Peace Africa (SOPA) vanuit Nairobi en de lokale partners in Oeganda (Karamoja), Zuid-Soedan (Oost Equatoria) en Kenia (Turkana).

Zie ook: Grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda, Kenia: Vredesdialoog en verzoening

Documentaire Peace Beyond Borders (trailer)

Accepteer alsjeblieft marketing om video's en andere externe media te bekijken. Herlaad pagina na accepteren van de cookies.

Peace Beyond Borders is een documentaire over het leven van nomaden in de grensgebieden van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia, met name op het gebied van vrede en sport. De documentaire is gemaakt door Jisk Films, in opdracht van PAX, Seeds of Peace Africa en NSA International.

De documentaire is door Prins Albert II van Monaco en zijn Peace and Sports foundation genomineerd voor de ‘special peace and sports jury award’.

 

Blijf op de hoogte van het werk van PAX.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.